Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

1204: Η Α΄ άλωση της Κωνσταντινουπόλεως από τους Φράγκους


Οι Σελτζούκοι είχαν καταλάβει τα Ιεροσόλυμα και ο αυτοκράτορας Αλέξιος ο Α΄ ο Κομνηνός, καθώς δεν μπορούσε να τα απελευθερώσει μόνος του και παρά το σχίσμα των δυο εκκλησιών ζήτησε βοήθεια από τον Πάπα της Ρώμης και τους χριστιανούς της Δύσης. Εκείνοι αντί να στείλουν βοήθεια στους βυζαντινούς, οργάνωσαν μόνοι τους Σταυροφορίες. Στην Δ΄ σταυροφορία είχαν συγκεντρωθεί στην Βενετία για να κατευθυνθούν προς την Αίγυπτο και μετά στους Αγίους τόπους. Ο έκπτωτος αυτοκράτορας του Βυζαντίου, ζήτησε την βοήθειά τους για να ανακτήσει τον θρόνο, με αντάλλαγμα πολλά χρήματα και δώρα. Και έτσι οι σταυροφόροι, στράφηκαν στην Κωνσταντινούπολη και την κατέλαβαν.

1820: Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης γίνεται αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας
Οι Φιλικοί όταν οργάνωσαν την Φιλική Εταιρεία, αναζήτησαν ένα επίσημο αρχηγό. Απευθύνθηκαν τότε στον Ιωάννη Καποδίστρια, ο οποίος όμως τους πρότεινε τον Αλέξανδρο Υψηλάντη, υπασπιστή του Τσάρου. Εκείνος δέχθηκε πρόθυμα την αρχηγία του Αγώνα.

1961: Ο Γιούρι Γκαγκάριν, ο πρώτος κοσμοναύτης
Πραγματοποίησε για πρώτη φορά κοσμική πτήση με το διαστημόπλοιο Βοστόκ, που ζύγιζε 4725 κιλά. Η περιστροφή γύρω από την Γη διήρκεσε 89 πρώτα λεπτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου