Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 17 Απριλίου 2010

Φράουλες: το φρούτο της άνοιξης


Μικρές, κόκκινες, με την χαρακτηριστική στυφή γεύση τους και το μυρωδάτο άρωμά τους, είναι το φρούτο που απολαμβάνουμε αυτή την εποχή, μέχρι και τις αρχές του καλοκαιριού.

Από την Ρωμαϊκή κιόλας εποχή φαίνεται να υπάρχουν φράουλες μικρές σε μέγεθος, που άφηναν όμως μάλλον αδιάφορους τους Ρωμαίους. Η καταγωγή της σημερινής φράουλας (μεγαλύτερης σε μέγεθος) είναι από την Χιλή, αν και σε πολλά μέρη της Ελλάδας συναντάμε αυτοφυή συνήθως φυτά με μικρές φραουλίτσες (αγριοφράουλες) με καταπληκτική γεύση και άρωμα. Σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 600 είδη φράουλας. Εκτός του νωπού φρούτου, οι φράουλες καταναλώνονται επεξεργασμένες, σε μαρμελάδες, χυμούς, λικέρ κ ά.

Μεγάλη είναι και η θρεπτική τους αξία καθώς περιέχουν τανίνες, ασβέστιο, φωσφόρο, σίδηρο, είναι πλούσιες σε βιταμίνη C. Έχουν καθαρτικές και διουρητικές ιδιότητες, ενώ έχουν ελάχιστες θερμίδες, μόνο 40 ανά 100 γρ και συνιστώνται σε όσους κάνουν δίαιτα. Προσοχή όμως σε ορισμένα άτομα προκαλούν αλλεργία.

Η φράουλα είναι ένα φρούτο πολύ ευαίσθητο, που αλλοιώνεται πολύ γρήγορα, γι αυτό όταν αγοράζεται φράουλες να προσέχετε να μην είναι χτυπημένες, να είναι καθαρές, με ζωηρό κόκκινο χρώμα και τα φυλλαράκια στο «λαιμό» τους να είναι φρέσκα και πράσινα.

Όμως και η συντήρησή τους χρειάζεται προσοχή. Μην τις πλένετε, αν δεν πρόκειται να τις καταναλώσετε σύντομα. Διατηρήστε της στο ψυγείο για 1-2 24ωρα, κλεισμένες αεροστεγώς σ’ ένα δοχείο.

Μια πολύ απλή συνταγή για να τις γευτείτε. Περιχύστε τες με καλό ξύδι μπαλσάμικο που έχετε διαλύσει μέσα 1-2 κουταλάκια του γλυκού μέλι. Αποθέωση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου