Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 18 Απριλίου 2010

«Έφυγε» και το άλλο "Καλουτάκι"


Η Ειρήνη- Άννα Καλουτά γεννήθηκε στην Αθήνα το Σεπτέμβριο του 1918. Από την ηλικία των 4 χρονών μαζί με την μεγαλύτερη κατά 2 χρόνια αδελφή της Μαρία θα συμμετέχουν στον θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη σε έργο πρόζας.

Μεγαλώνοντας και παράλληλα με τις σπουδές της στην Ιόνιο Σχολή θηλέων και στο πιάνο, μπαίνουν στο μουσικό θέατρο και στην επιθεώρηση εκείνης της εποχής, γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία, ως «Καλουτάκια».

Συμμετείχε σε οπερέτες «Γλυκιά Νανά», «Βαφτιστικός», «Απάχηδες των Αθηνών», «Μοντέρνα κορίτσια» σε ηθογραφίες «Φιντανάκι» του Χορν, σε κωμειδύλλια «Ο Αγαπητικός της Βοσκοπούλας», «Γκόλφω», «Μαρία Πενταγιώτισα» σε μουσικές κωμωδίες: «Μ’ αγαπά δεν μ’ αγαπά» των Γιανουκάκη - Ριτσιάρδη, σε πρόζα «Το πανηγύρι» του Χορν κ ά

Τα χρόνια του ‘40 συμμετέχει σε πολεμικές επιθεωρήσεις όπως στο θρυλικό «Ευζωνάκι» αλλά και αργότερα σε ρόλους Σμυρνιάς. Μετά τον πόλεμο εμφανίζονται στις γνωστότερες επιθεωρήσεις της εποχής, ενώ παράλληλα φτιάχνουν το δικό τους θέατρο, όπου είναι θιασάρχες, χορογράφοι, σκηνοθέτες και καλλιτεχνικοί διευθυντές.

Εμφανίστηκε σε πολλές ελληνικές ταινίες «Οι απάχηδες των Αθηνών», «Και οι 14 ήταν υπέροχοι», «Ο εμίρης κι ο κακομοίρης», «Καλώς ήρθε το δολάριο» και το κύκνειο άσμα της το 1980 «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου υποδυόταν μια θεατρίνα.Ακόμα ηχογράφησαν πολλούς δίσκους στην Ελλάδα και το εξωτερικό «Μ’ αγαπά δεν μ’ αγαπά», «Γερακίνα», «Οι κερασιές», «Η βροχή» κ ά

Υπήρξε μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, τιμήθηκε με διπλώματα ελληνικών πρεσβειών για τις περιοδείες της και επίσης με πολλές στρατιωτικές μνείες για την ψυχαγωγία του στρατού σε όλη τη διάρκεια του πολέμου.

Η Άννα Καλουτά πέθανε χθες στα 92 της χρόνια, μετά από σύντομη περιπέτεια με την υγεία της. Η κηδεία της θα γίνει την Τρίτη στις 3 το μεσημέρι από το πρώτο νεκροταφείο της Αθήνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου