Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 17 Απριλίου 2010

1961: Ο Μάνος Χατζιδάκις βραβεύεται με Όσκαρ καλύτερου τραγουδιού


Κερδίζει το βραβείο καλύτερου τραγουδιού με μια από τις εμπορικότερες συνθέσεις του 2ου αιώνα «Τα παιδιά του Πειραιά», σε στίχους και μουσική του ίδιου, από την ταινία του Ζυλ Ντασέν «Ποτέ την Κυριακή» με πρωταγωνίστρια την Μελίνα Μερκούρη. Ο Μάνος Χατζιδάκις αρνήθηκε επίμονα αυτή την διάκριση. Σε μια συνέντευξή του μάλιστα είχε δηλώσει: «Πολύ αργότερα ανακάλυψα πως τα όνειρα των άλλων δεν είχαν σχέση με τα δικά μου. Τότε το επίσημο κράτος με γιόρτασε για το Όσκαρ που πήρα ερήμην και έξω από τα δικά μου σχέδια. Πάλεψα χρόνια για να αφαιρέσω αυτόν τον τίτλο τιμής από την πλάτη μου, μα δεν τα κατάφερα. Ο αγώνας, όμως, αυτός με βοήθησε να ξαναγίνω νέος ή καλύτερα, να ξαναγίνομαι νέος κάθε φορά που ο χρόνος μου πετούσε μια επίσημη υπενθύμιση της παρουσίας του».

1790: Πέθανε ο Βενιαμίν Φραγκλίνος, Αμερικανός πολιτικός, διπλωμάτης και εφευρέτης
Γεννήθηκε στις 6 Ιανουαρίου του 1706 στην Βοστόνη. Ως πολιτικός έλαβε ενεργό μέρος στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, διετέλεσε πολλές φορές αντιπρόσωπος των Βορειοαμερικανικών πολιτειών στην Αγγλία και εκλέχτηκε πρόεδρος της Πενσυλβάνια. Ως φυσικός ανέπτυξε την θεωρία του θετικού και αρνητικού ηλεκτρισμού, εφάρμοσε το αλεξικέραυνο για την προστασία των κτηρίων, μελέτησε τους κυκλώνες και το ρεύμα του κόλπου (Γκόλφ Στρήμ) κ ά.

17/4/1863: Γεννήθηκε ο ποιητής Κωνσταντίνος Καβάφης
Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια από γονείς Κωνσταντινοπολίτες. Μεγάλωσε στο Λονδίνο και η πρώτη γλώσσα που έμαθε ήταν η αγγλική.

1937: Ο Ντάφυ Ντακ κάνει το κινηματογραφικό του ντεμπούτο
Η θεοπάλαβη πάπια που είχε σχεδιάσει ο Τεξ Έβορι το 1937 για την Warner εμφανίζεται στην κινηματογραφική ταινία μικρού μήκους “Pachy’s Duck Hunt’.
Την φωνή του δανείζει ο ηθοποιός Μελ Μπλάνκ.

1985: Πέθανε ο ηθοποιός Τάκης Μηλιάδης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1922. Αν και είχε τελειώσει την Ιατρική ασχολήθηκε με την υποκριτική συμμετέχοντας σε θεατρικά σχήματα στο Ακροπόλ, στο Βέμπο, στο Μπουρνέλη, στο Καλουτά, σε επιθεωρησιακά νούμερα, σε κινηματογραφικές ταινίες όπως «Ένα ασύλληπτο κορόϊδο», «Κακός, ψυχρός και ανάποδος», «Κολωνάκι, διαγωγή μηδέν», «Ησαϊα χόρευε, «Ο Παπατρέχας», και σε τηλεοπτικές παραγωγές όπως στην «Κυριακή χωρίς σύννεφα» που παρουσίαζε ο Όμηρος Αθηναίος στην ΥΕΝΕΔ σαν μόνιμος καλεσμένος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου