Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 24 Απριλίου 2010

1184 π Χ: Κατά μια άποψη οι Έλληνες καταλαμβάνουν την Τροία


Η Τροία πολιορκήθηκε επί δέκα χρόνια από τους Αχαιούς, χωρίς να καταφέρουν να την κυριεύσουν. Ο πολυμήχανος Οδυσσέας σκέφτηκε ένα πονηρό κόλπο για να την κατακτήσουν. Κατασκεύασαν ένα τεράστιο ξύλινο, κούφιο άλογο, όπου μέσα μπήκαν μερικοί πολεμιστές, ενώ οι υπόλοιποι, αφού το άφησαν έξω από τείχη της Τροίας, ως αφιέρωμα στους θεούς, έκαναν πως τάχα φεύγουν με τα πλοία για την πατρίδα τους, ενώ αυτοί κρύφτηκαν πίσω από την Τένεδο. Οι Τρώες ξεγελάστηκαν και το έβαλαν μέσα στα τείχη , γκρεμίζοντας μάλιστα ένα μέρος των τειχών για να περάσει. Την νύχτα οι πολεμιστές βγήκαν από τον Δούρειο ίππο, γύρισαν και στο μεταξύ οι άλλοι από την Τένεδο, βρήκαν τους Τρώες να κοιμούνται και κατέλαβαν την Τροία.

1792: Ο λοχαγός του Μηχανικού Ρουζέ Ντελίλ συνθέτει την Μασσαλιώτιδα
Ο Ρουζέ Ντελίλ το έγραψε ως πολεμικό εμβατήριο για την στρατιά του Ρήνου. Όμως γρήγορα πήρε παλλαϊκή διάδοση και όταν οι επαναστάτες εθελοντές από την Μασσαλία τον Ιούλιο του 1792, ήρθαν στο Παρίσι το έψαλαν με ενθουσιασμό. Ο κόσμος δεν ήξερε την προέλευσή του και το ονόμασε «τραγούδι των Μασσαλιωτών» και σιγά-σιγά έγινε Μασσαλιώτιδα. Σαν εθνικός ύμνος της Γαλλίας καθιερώθηκε μετά την επανάσταση του 1830.

1827: Η μάχη στην περιοχή του Αναλάτου (σημερινή Νέα Σμύρνη)
Την επόμενη μέρα του θανάτου του Γεωργίου Καραϊσκάκη, οι πολεμιστές του αντιμετωπίζουν τα στρατεύματα του Κιουταχή στην περιοχή του Αναλάτου (σημερινή Νέα Σμύρνη) και ηττώνται κατά κράτος.

1942:Γεννήθηκε η Μπάρμπρα Στρέιζαντ, Αμερικανίδα τραγουδίστρια, θεατρική και κινηματογραφική ηθοποιός

2004: Πέθανε η Εστέρ Λοντέρ, ιδρύτρια της ομώνυμης αυτοκρατορίας καλλυντικών και προϊόντων ομορφιάς. Το πραγματικό της όνομα ήταν Τζόζεφιν Εστέρ Μέντζερ και γεννήθηκε την 1η Ιουλίου του 1908. Πέθανε στα 97 της χρόνια στο διαμέρισμά της στην Νέα Υόρκη, από καρδιαγγειακά προβλήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου