Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

753 π Χ: Ο Ρώμος και ο Ρωμύλος ιδρύουν την Ρώμη


Σύμφωνα με την μυθολογία ήταν δίδυμα αδέλφια, γιοί της ιέρειας της Εστίας Ρέας Σύλβιας (κόρης του βασιλιά Νουμίτωρα) και του Άρη. Ο θείος τους ο Αμούλιος, διεκδικητής του θρόνου του παππού τους, τους έριξε στον ποταμό Ανιώνα (Τίβερη). Η κούνια τους όμως επέπλευσε και το ρεύμα του ποταμού τους έφερε σε μια απόμερη όχθη. Εκεί τα βρήκε μια λύκαινα και τα μεγάλωσε με το γάλα της. Αργότερα τα βρήκε ο βοσκός του βασιλιά Φαυστύλος και τα μεγάλωσε σαν παιδιά του. Όταν ανδρώθηκαν και έμαθαν την καταγωγή τους, έδιωξαν τον θείο τους και παρέδωσαν τον θρόνο στον Νουμίτωρα. Στον τόπο που διασώθηκαν έκτισαν μια πόλη, που την ονόμασαν Ρώμη. Εκείνη την εποχή όμως τα δυο αδέλφια φιλονίκησαν και ο Ρωμύλος σκότωσε τον Ρώμο. Έτσι έγινε αυτός πρώτος βασιλιάς της Ρώμης. Το 296 μΧ στήθηκε στο Καπιτώλιο της Ρώμης, άγαλμα της λύκαινας με τα δίδυμα που ονομάστηκε «Λύκαινα του Ρωμύλου».

1748: Γεννήθηκε ο Αδαμάντιος Κοραής, από τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού διαφωτισμού. (Διαβάστε κατηγορία Αφιερώματα)

1910: Πέθανε ο Μαρκ Τουέϊν, Αμερικανός συγγραφέας και ευθυμογράφος
Ο Σάμιουελ Λονγκχορν Κλέμενς γεννήθηκε στο Μιζούρι το 1835. Από την ηλικία των 12 ετών εγκατέλειψε το σχολείο και εργάστηκε σαν τυπογράφος, μεταλλωρύχος, καπετάνιος σε ατμόπλοιο, χρυσοθήρας, δημοσιογράφος. Μεγάλη η συμβολή του στην αμερικάνικη λογοτεχνία. Έργα του: «Τομ Σόγιερ», «Περιπέτειες του Χάκλμπερτ Φιν», «Η τέχνη της καλοπέρασης», «Οι αφελείς ταξιδεύουν», «Ο μυστηριώδης ξένος», «Ο άνθρωπος που διέφθειρε τον Χαντλμπουργκ» κ ά.

1916: Γεννήθηκε ο Μεξικοαμερικανός ηθοποιός Άντονι Κουίν
Ο Άντονι Ροντόλφο Οξάκα Κουϊν γεννήθηκε στο Μεξικό. Συμμετείχε σε πάνω από150 ταινίες και τηλεταινίες, «Βαραβάς», «Βίβα Ζαπάτα», «Λα στράντα», «Λώρενς της Αραβίας», «Μάρκο Πόλο», «Έλληνας μεγιστάνας» κ ά. Ενσάρκωσε ιδανικά τον Αλέξη Ζορμπά στην ομώνυμη ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη, που ήταν βασισμένη στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη «Βίος και πολιτεία του Αλ. Ζορμπά».

1963: Ο Γρηγόρης Λαμπράκης ξεκινά την πρώτη μαραθώνια πορεία ειρήνης

1967: Εκδηλώνεται στην Ελλάδα στρατιωτικό πραξικόπημα

1989: Περίπου 100000 φοιτητές καταλαμβάνουν την πλατεία Τιαναμέν στο Πεκίνο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου