Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

1937: Βομβαρδισμός και καταστροφή της βασκικής πόλης Γκουερνίκα


Κατά τον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο η μικρή ισπανική πόλη Γκουερνίκα βομβαρδίστηκε και ισοπεδώθηκε με εκατοντάδες θύματα από την γερμανική αεροπορία. Από την καταστροφή της εμπνεύστηκε ο Πικάσο το περίφημο μεγάλο ομώνυμο έργο του. Με τον πίνακα ο Πικάσο εκφράζει την καταγγελία του, αλλά και τον τρόμο και την οδύνη από τον πρώτο αεροπορικό βομβαρδισμό σε μια ανοχύρωτη πόλη.

1607: Οι πρώτοι Βρετανοί άποικοι αποβιβάζονται στην Βόρεια Αμερική

1798: Γεννήθηκε ο Γάλλος ζωγράφος Ευγένιος Ντελακρουά
Ήταν οπαδός της σχολής του ρομαντισμού και τα θέματά του τα αντλούσε από την ελληνική μυθολογία, από τα έργα μεγάλων ανδρών, από σκηνές ηρωισμού και αυτοθυσίας. « Η σφαγή της Χίου», «Κατάληψης της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους», «Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου», «Ο Χριστός στο Όρος των Ελαιών», «Ο Απολεσθείς Παράδεισος», «Γυναίκες του Αλγερίου» κ ά.

1821: Οι Έλληνες επαναστάτες υπό τον Δήμο Αντωνίου, καταλαμβάνουν την Αθήνα, έπειτα από 366 χρόνια.

1831: Δημοσιεύεται στην Ελλάδα, ο νόμος περί τύπου, που εγείρει θύελλα αντιδράσεων κατά του κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια

1877: Ανακαλύπτεται στην Ολυμπία ο Ερμής του Πραξιτέλη
Κατά τις ανασκαφές στην Ολυμπία, Γερμανοί αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν ένα υπέροχο έργο του Πραξιτέλη από μάρμαρο που παριστάνει τον Ερμή να κρατάει στο ένα χέρι τον Διόνυσο μικρό και με το άλλο να του προσφέρει σταφύλι. Το έργο βρίσκεται σήμερα στο μουσείο της Ολυμπίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου