Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Σοκολάτα: Ο γλυκός πειρασμός


Και ποιος δεν έχει νιώσει την γλυκιά γεύση της να λιώνει στο στόμα, χαρίζοντας μας στιγμές γευστικής απόλαυσης. Άσπρη, μαύρη, γάλακτος, με αμύγδαλα, φουντούκια, φράουλα, κεράσι, δημητριακά, λικέρ, ρόφημα, σε σοκολατάκια ή σε πλάκες, αποτελούσε και αποτελεί το αγαπημένο γλυκάκι για μικρούς και μεγάλους.

Η σοκολάτα και το κακάο προέρχεται από το κακαόδεντρου, που αν και φύεται στα τροπικά δάση της κεντρικής και νότιας Αμερικής, έχει επιστημονική ονομασία ελληνική, Theobroma cacao, από τις ελληνικές λέξεις θεός και βρώση, η τροφή των θεών. Οι Ατζέκοι άλεθαν τους κόκκους και έφτιαχναν ένα πικρό ρόφημα που το ονόμαζαν xocolati, που σε παραφθορά μέσα από τους αιώνες έγινε σοκολάτα

Τα υλικά για την παρασκευή της σοκολάτας είναι μάζα κακάου και μάζα βουτύρου κακάου σε αναλογία με την ποιότητα της. Όσο λιγότερη ζάχαρη χρησιμοποιηθεί τόσο πικρότερο, αλλά και ακριβότερο γίνεται το προϊόν.

Η σοκολάτα περιέχει περισσότερες από 300 δραστικές ουσίες, μερικές από τις οποίες επιδρούν στον ανθρώπινο εγκέφαλο απελευθερώνοντας τις ενδορφίνες, φυσικές ορμόνες του οργανισμού που μας κάνουν να νιώθουμε ευχάριστα.

Είναι πλούσια σε μαγνήσιο, κάλιο, ψευδάργυρο και χαλκό, μέταλλα απαραίτητα για την σωστή λειτουργία του οργανισμού, αλλά ακόμα και ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνη Ε, καφεΐνη, πρωτεΐνες, λιπαρές και φυτικές ουσίες. Ακόμα έχει μεγάλη αντιοξειδωτική δράση, λόγω της περιεκτικότητας της σε φλαβονοειδείς ουσίες.

Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας, φαίνεται να δρα ευεργετικά στην ελαστικότητα των αρτηριών, εμποδίζοντας την σκλήρυνσή τους, ενώ σύμφωνα με μελέτη Γερμανών επιστημόνων, ένα μικρό κομματάκι μαύρης σοκολάτας την ημέρα είναι ευεργετική για τον οργανισμό, χωρίς να αυξηθεί το σωματικό βάρος ή να επηρεαστούν τα επίπεδα χοληστερίνης και σακχάρου στο αίμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου