Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

1616: Πέθανε ο Ουϊλιαμ Σαίξπηρ


Γεννήθηκε στις 23 Απριλίου του 1564 στο Στράτφορντ –ον-Αίηβον της Αγγλίας.
Εκεί έμαθε και τα πρώτα γράμματα και παντρεύτηκε σε ηλικία 18 ετών. Έπειτα πήγε στο Λονδίνο, όπου έπιασε δουλειά σ’ έναν από τους γνωστούς θιάσους σαν ηθοποιός και πολύ γρήγορα έγινε διάσημος. Έπαιξε στα μεγαλύτερα θέατρα του Λονδίνου, ενώ ταυτόχρονα διασκεύαζε ή έγραφε έργα δικά του, που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία και κέρδισε πολλά χρήματα και φήμη. Τα πρώτα του έργα ήταν ποιήματα και τα έγραψε το διάστημα 1590-92. «Αφροδίτη και Άδωνις», «Η αρπαγή της Λουκριτίας», «Φλογερός προσκυνητής» κ ά. Αλλά ο Σαίξπηρ αναδείχθηκε ιδιαίτερα με τα θεατρικά έργα του: «Άμλετ», «Οθέλος», «Βασιλιάς Ληρ», «Μάκβεθ», «Τέλος καλό όλα καλά», «Πολύ κακό για το τίποτα», Ρωμαίος και Ιουλιέτα», «Το ημέρωμα της στρίγκλας», «Όνειρο θερινής νυχτός», «Το χειμωνιάτικο παραμύθι», «Τέλος καλό όλα καλά», «Ιούλιος Καίσαρ», «Έμπορος της Βενετίας», «Κοριολανός», «Δωδεκάτη νύχτα» κ ά. Το έργο του είναι τεράστιας λογοτεχνικής αξίας. Η ανθρωπότητα στέκεται εκστατική μπροστά στο κολοσσιαίο πνευματικό έργο του, κατατάσσοντάς τον σε έναν από τους μεγαλύτερους δραματουργούς και τραγικούς όλων των αιώνων. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του θα αποσυρθεί στην πατρίδα του, όπου και θα πεθάνει την ίδια ακριβώς μέρα που γεννήθηκε. Τάφηκε στην εκκλησία του Στράτφορντ και αργότερα κτίστηκε μνημείο με την προτομή του.

303: Παρέδωσε το πνεύμα του ο Άγιος Γεώργιος
(Διαβάστε κατηγορία Αφιερώματα)

1827: Πέθανε ο Γεώργιος Καραϊσκάκης
Οι Έλληνες με δυνάμεις που είχαν ενισχυθεί από τον Καραϊσκάκη, τον Γενναίο Κολοκοτρώνη και τους Πετιμεζάδες προσπαθούν να απελευθερώσουν την Αθήνα από τον Κιουταχή. Στις αρχές του Απριλίου διορίστηκε από την εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας αρχηγός του στόλου ο Κόχραν και αρχιστράτηγος στην ξηρά ο Τζώρτς. Ο Καραϊσκάκης ήρθε σε αντίθεση μαζί τους λόγω των ανεφάρμοστων σχεδίων που πρότειναν. Στις 22 Απριλίου, γίνεται μια συμπλοκή με τους Τούρκους. Ο Καραϊσκάκης αν και άρρωστος καβαλάει το άλογό του και τρέχει να λάβει μέρος. Φτάνει στο Φάληρο και προχωρεί πολεμώντας. Εκεί όμως λαβώνεται βαριά. Κατά μια εκδοχή δέχτηκε «φίλια» πυρά. Τον μεταφέρουν στο πλοίο «Σπαρτιάτης» και στις 4 το πρωί, στις 23 Απριλίου, Αγίου Γεωργίου, ξεψυχάει. Την άλλη μέρα τον έθαψαν στην Σαλαμίνα.

1941: Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος. Η Ελλάδα υπογράφει ανακωχή με την Γερμανία. Ο Γεώργιος Α΄ κι η κυβέρνηση του Εμμ. Τσουδερού μεταφέρεται στο Κάϊρο, μέσω Κρήτης. Μάχη μεταξύ Γερμανών και Βρετανών στις Θερμοπύλες.

1998: Πέθανε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, σύγχρονος Έλληνας πολιτικός
Γεννήθηκε στην πρώτη Σερρών στις 8 Μαρτίου του 1907. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Στην πολιτική εισήλθε το 1935 ως βουλευτής του Λαϊκού Κόμματος. Διετέλεσε υπουργός Δημοσίων Έργων στην κυβέρνηση Παπάγου και το 1955 πρωθυπουργός. Την επόμενη χρονιά ίδρυσε την Εθνική Ριζοσπαστική Ένωση (ΕΡΕ). Το 1963 αυτοεξορίστηκε στην Γαλλία και απείχε της πολιτικής ζωής. Επανέρχεται με την μεταπολίτευση (1974) όπου αναλαμβάνει κατ’ αρχάς πρωθυπουργός κοινής αποδοχής και αργότερα πρωθυπουργός ως αρχηγός του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, που ιδρύει. Διετέλεσε ακόμα Πρόεδρος της Δημοκρατίας για δυο θητείες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου