Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Γεώργιος Βιζυηνός


Ο Γεώργιος Βιζυηνός, πρόδρομος της νεοελληνικής πεζογραφίας, πέθανε στις 15 Απριλίου 1896

Γεννήθηκε το 1848 στην Βιζύη της Θράκης από όπου πήρε και το όνομά του.
Μεγάλωσε με στερήσεις και βάσανα από την μητέρα του, που την αναφέρει πάντα στα έργα του.

Σπούδασε φιλοσοφία στα Πανεπιστήμια της Αθήνας, του Βερολίνου και της Λειψίας. Μετά τις σπουδές του πήγε στο Λονδίνο και στο Παρίσι. Όταν ξαναγύρισε από τις στερήσεις και τις δοκιμασίες του σάλεψαν τα λογικά και κλείστηκε στο Δρομοκαϊτειο Ψυχιατρείο για τέσσερα χρόνια, όπου και πέθανε.

Θεωρείται ο πρόδρομος του νεοελληνικού διηγήματος. Παρόλο που έγραφε στην καθαρεύουσα, τα διηγήματά του διακρίνονται για την ζωντάνια στην αφήγηση και την βαθιά ψυχολογία των ηρώων του. Τα θέματά του είναι συνήθως παρμένα από την ζωή της πατρίδας του, της Θράκης.

Τα πιο χαρακτηριστικά διηγήματά του είναι: «Ποιος είναι ο φονεύς του αδελφού μου», «Το μόνον της ζωής μου ταξίδι», «Μοσκώβ Σελίμ», «Το αμάρτημα της μητρός μου». Ποιητικά έργα: «Βοσπορίδες Αύραι», «Ατθίδες Αύραι», που είχαν βραβευτεί σε ποιητικούς διαγωνισμούς του καιρού του, «Κόρδος», «Παιδικά τραγούδια» που πρωτοδημοσιεύτηκαν στην «Διάπλαση των παίδων». Έγραψε ακόμα και αξιόλογες μελέτες, όπως «Η φιλοσοφία παρά Πλωτίνο», «Ψυχολογία, λογική», ένα δοκίμιο για τον Ίψεν κ ά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου