Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Γρηγόρης Μπιθικώτσης


Ο Σερ της Ρωμιοσύνης

Το τελευταίο παιδί της οκταμελούς οικογένειας του Γιάννη και της Τασίας Μπιθικώτση, που κατάγονταν από την Κάρυστο, γεννήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου του 1922, σε μια φτωχογειτονιά στο Περιστέρι, στην οδό Μυκηνών 5. Η εποχή δύσκολη, μετά την μικρασιατική καταστροφή, η φτώχια και ο αγώνας για επιβίωση, αναγκάζουν τον μικρό Γρηγόρη, μόλις τελειώσει το Δημοτικό, να μάθει μια τέχνη, υδραυλικός, για να επιβιώσει.

Κοντά τους, στο Περιστέρι, στην ταβέρνα του Ηπειρώτη, ακούει τον Μάρκο Βαμβακάρη, τον Παγιουμτζή, τον Χατζηχρήστο και τον νεαρό τότε Μανώλη Χιώτη. Μαγεύετε και από τον Βαμβακάρη και από το μπουζούκι. Και όταν καταφέρνει με χίλια ζόρια να αγοράσει ένα μπουζούκι, ακόμα και η αντίδραση των δικών του δεν είναι ικανή, να τον αποτρέψουν, να μάθει να παίζει.

Στα δύσκολα χρόνια της κατοχής και αμέσως μετά, το μπουζούκι που παίζει γυρνώντας τις γειτονιές, τον βοηθά να επιβιώσει, καθώς μαζί με τον Ζαφειρίου και τον Δημάκη, κάνουν το θρυλικό «Τρίο Κιτάρα». Την περίοδο 1945-47 υπηρετεί την στρατιωτική του θητεία, Ακολουθεί η εξορία του στην Μακρόνησο και η γνωριμία του με τον Μίκη Θεοδωράκη, η συνεργασία τους όμως θα γίνει λίγα χρόνια αργότερα

Το 1949 ο Μπιθικώτσης αγγίζει το όνειρό του, ο Μάρκος Βαμβακάρης και η Σούλα Καλφοπούλου, ερμηνεύουν το πρώτο τραγούδι που έχει γράψει σαν συνθέτης πάνω σε στίχους του Χαράλαμπου Βασιλειάδη «Το κανδήλι τρεμοσβήνει». Η συνθετική του καριέρα έχει αρχίσει. Καλλιτέχνες όπως η Πόλυ Πάνου, που με δική του σύνθεση «Πήρα την στράτα την κακιά» ξεκίνησε την δισκογραφία της, η Καίτη Γκρέϋ και ο Στ. Καζαντζίδης «Απόψε ονειρεύτηκα», «Άπονε τύραννε» Ρένα Ντάλμα, «Χαράματα θα φύγω» Γιώτα Λύδια, «Φεγγάρι χλωμό» με τον Μανώλη Αγγελόπουλο η Βίκυ Μοσχολιού, ερμηνεύουν τα τραγούδια του, αλλά και εμφανίζονται μαζί του στα κέντρα, με την δική του ορχήστρα.

Η δωρική και ξύλινη φωνή του, όπως έχει χαρακτηριστεί, μοναδική κι ανεπανάληπτη όμως, ακούγεται για πρώτη φορά το 1955 στην σύνθεσή του σε στίχους του Γιάννη Παπαδόπουλου, «Τρελοκόριτσο». Η καθιέρωση έρχεται δυο χρόνια αργότερα , όταν ερμηνεύει το τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι «Γαρύφαλλο στ’ αυτί», από την γνωστή ταινία «Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο».

Αρχίζει να ερμηνεύει με ιδανικό τρόπο, τραγούδια των μεγάλων δημιουργών του ρεμπέτικου και του λαϊκού τραγουδιού. Από την «Φραγκοσυριανή» και «Τα ματόκλαδά σου λάμπουν» του Μάρκου Βαμβακάρη, από το «Μπαξέ τσιφλίκι» και το Μεσ’ στην πολλή σκοτούρα μου», μέχρι «Στον Πειραιά συννέφιασε» του Γιώργου Μητσάκη και το «Χρήμα δεν το λογαριάζω» του Μανώλη Χιώτη.

Το 1960 είναι η κορυφαία στιγμή για το ελληνικό τραγούδι, η συνεργασία με τον Μίκη. Η φωνή του Μπιθικώτση ανοίγει την πόρτα στον λόγο των μεγάλων ποιητών. «Επιτάφιος» του Ρίτσου, («Πού πέταξε τα’ αγόρι μου», «Μέρα Μαγιού μου μίσεψες», «Βασίλεψες αστέρι μου», «Να’ χα τα αθάνατο νερό»), «Ανάμεσα Σύρο και Τζιά» του Οδυσσέα Ελύτη, «Δραπετσώνα» του Τάσο Λειβαδίτη, (1961) «Σε πότισα ροδόσταμο» του Νίκου Γκάτσου, (1962) «Επιφάνεια» του Γιώργου Σεφέρη, («Στο περιγιάλι το κρυφό», «Κράτησα την ζωή μου), «Καημός» του Δημήτρη Χριστοδούλου, «Νήσος των Αζορών», «Η ρομβία» του Μέντη Μποσταντζόγλου, (1963) «Βάρκα στο γιαλό», «Το φεγγάρι κάνει βόλτα» του Μ. Κατσαρού (1964) «Οι μοιραίοι» του Κώστα Βάρναλη, (1966) «Άξιον Εστί» του Οδυσσέα Ελύτη («Της Δικαιοσύνης ήλιε νοητέ», «Ένα το χελιδόνι», «Της αγάπης αίματα»), «Ρωμιοσύνη» του Γιάννη Ρίτσου ( «Αυτά τα δέντρα», «Θα σημάνουν οι καμπάνες», «Όταν σφίγγουν το χέρι»), «Χελιδονάκι» «Χρυσοπράσινο φύλλο», του Λ. Μαλένη κ ά

Συνεργάστηκε και με άλλους σημαντικούς συνθέτες. Με τον Βασίλη Τσιτσάνη «»Σ’ όλα τα στέκια θα μπουκάρω», «Στα Τρίκαλα στα δυο στενά», «Μες την πολλή σκοτούρα μου», «Πάλιωσε το σακάκι μου», «Όταν συμβεί στα πέριξ», «Πέφτεις σε λάθη» κ ά. Με τον Σταύρο Ξαρχάκο «Άπονη ζωή», «Φτωχολογιά», «Στου Δεληβοριά», «Σαββατόβραδο στην Καισαριανή», «Τι έχει και κλαίει το παιδί», «Θα ‘ρθει άσπρη μέρα και για μας», «Μάτια βουρκωμένα», «Υπομονή», «Τα ρολόγια». Με τον Μπάμπη Μπακάλη «Αθήνα ντερμπεντέρισσα», «Φέρτε μου χίλιες μάγισσες». Με τον Απόστολο Καλδάρα «Στ Αποστόλη το κουτούκι», «Μάγκας βγήκε για σεργιάνι», «Πήραμε την κάτω βόλτα». Με τον Γ. Μητσάκη «Βασίλεψε ο ήλιος», «Στον Πειραιά συννέφιασε», «Ο πατέρας», με τον Απ. Χατζηχρήστο «Η άμαξα με στην βροχή», με τον Γιώργο Ζαμπέτα «Κυρ Αλέκο», «Μια κεφαλονίτισσα» κ ά.

Άφησε την τελευταία του πνοή στις 7 Απριλίου 2005, στο νοσοκομείο Υγεία σε ηλικία 83 ετών Πηγή: NEW-PAGE.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου