Διαλέξτε λευκά αυγά (βάφονται ευκολότερα), μεσαίου μεγέθους ( τα μεγάλα έχουν πιο εύθραυστο τσόφλι), λεία χωρίς στίγματα, εξογκώματα ή ραβδώσεις.
Για να τσεκάρετε αν τα αυγό είναι φρέσκο, το βάζετε σε ένα ποτήρι με αλατισμένο νερό. Αν παραμείνει στον πάτο είναι φρέσκο, αν όμως ανέβει στην επιφάνεια, έχει μεγάλο αεροθάλαμο και είναι μπαγιάτικο.
Πλύνετε τα με χλιαρή σαπουνάδα και αφήστε τα να μείνουν εκτός ψυγείου για 24 ώρες, πριν τα βάψετε, για να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου για να μην σπάνε.
Βάλτε τα σε μια χαμηλή κατσαρόλα με κρύο νερό, ίσα να τα σκεπάζει, που θα έχετε ρίξει μια πρέζα αλάτι και βράστε τα σε σιγανή φωτιά. Μην τοποθετείτε στην κατσαρόλα πολλά αυγά και χτυπάνε μεταξύ τους κατά το βράσιμο.
Όποιο είδος βαφής και να κάνετε με τον παραδοσιακό τρόπο του βρασίματος ή με τον νέο με κρύο νερό, ακολουθείστε τις οδηγίες που αναγράφονται στις συσκευασίες
Αν θέλετε οικολογικούς τρόπους βαψίματος, χρησιμοποιήστε παντζαρόζουμο για να τα βάψετε κόκκινα, μαϊντανό και τσουκνίδα για πράσινα, φλούδες κρεμμυδιών για ανοικτά καφέ, λουλούδια βιολέτας για μπλε-μοβ και ζαφορά (κρόκο Κοζάνης) για κίτρινα.
Βράζετε πρώτα τ’ αυγά και απλώς τα βουτάτε στο χρώμα που έχει φτιάξει. Μετά το βάψιμο, βγάλτε τ’ αυγά με μια τρυπητή κουτάλα, σε μια λεία επιφάνεια και όταν στεγνώσουν, περάστε τα μ’ ένα πανάκι με λάδι, για να γυαλίσουν.
Την διακόσμησή τους, μπορείτε να την αναθέσετε στα παιδιά, όπου με οικολογικά χρώματα μπορούν να ζωγραφίσουν ακόμα και στα λευκά βρασμένα αυγά.Επίσης τυλίξτε τα με χρωματιστά κορδελάκια, διακοσμήστε με αποξηραμένα φυτά, λουλουδάκια ή φρούτα, φιογκάκια, ξυλάκια κανέλλας, πασχαλινές ζωγραφιές κ.ά.
Τα τσουγκρισμένα βρασμένα αυγά, πρέπει να δια τηρούνται στο ψυγείο ενώ μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε σε ρολό, σαλάτες, πίτες ή σαν ορεκτικό.
Για να τσεκάρετε αν τα αυγό είναι φρέσκο, το βάζετε σε ένα ποτήρι με αλατισμένο νερό. Αν παραμείνει στον πάτο είναι φρέσκο, αν όμως ανέβει στην επιφάνεια, έχει μεγάλο αεροθάλαμο και είναι μπαγιάτικο.
Πλύνετε τα με χλιαρή σαπουνάδα και αφήστε τα να μείνουν εκτός ψυγείου για 24 ώρες, πριν τα βάψετε, για να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου για να μην σπάνε.
Βάλτε τα σε μια χαμηλή κατσαρόλα με κρύο νερό, ίσα να τα σκεπάζει, που θα έχετε ρίξει μια πρέζα αλάτι και βράστε τα σε σιγανή φωτιά. Μην τοποθετείτε στην κατσαρόλα πολλά αυγά και χτυπάνε μεταξύ τους κατά το βράσιμο.
Όποιο είδος βαφής και να κάνετε με τον παραδοσιακό τρόπο του βρασίματος ή με τον νέο με κρύο νερό, ακολουθείστε τις οδηγίες που αναγράφονται στις συσκευασίες
Αν θέλετε οικολογικούς τρόπους βαψίματος, χρησιμοποιήστε παντζαρόζουμο για να τα βάψετε κόκκινα, μαϊντανό και τσουκνίδα για πράσινα, φλούδες κρεμμυδιών για ανοικτά καφέ, λουλούδια βιολέτας για μπλε-μοβ και ζαφορά (κρόκο Κοζάνης) για κίτρινα.
Βράζετε πρώτα τ’ αυγά και απλώς τα βουτάτε στο χρώμα που έχει φτιάξει. Μετά το βάψιμο, βγάλτε τ’ αυγά με μια τρυπητή κουτάλα, σε μια λεία επιφάνεια και όταν στεγνώσουν, περάστε τα μ’ ένα πανάκι με λάδι, για να γυαλίσουν.
Την διακόσμησή τους, μπορείτε να την αναθέσετε στα παιδιά, όπου με οικολογικά χρώματα μπορούν να ζωγραφίσουν ακόμα και στα λευκά βρασμένα αυγά.Επίσης τυλίξτε τα με χρωματιστά κορδελάκια, διακοσμήστε με αποξηραμένα φυτά, λουλουδάκια ή φρούτα, φιογκάκια, ξυλάκια κανέλλας, πασχαλινές ζωγραφιές κ.ά.
Τα τσουγκρισμένα βρασμένα αυγά, πρέπει να δια τηρούνται στο ψυγείο ενώ μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε σε ρολό, σαλάτες, πίτες ή σαν ορεκτικό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου