Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Σαν Σήμερα:


1846: Θεμελιώνεται το Αρσάκειο Μέγαρο.
Είναι το γνωστό κτήριο που βρίσκεται μεταξύ των οδών Πανεπιστημίου, Αρσάκη, Σταδίου και Πεσματζόγλου στο κέντρο της Αθήνας. Θεμελιώθηκε στις 9 Μαρτίου του 1846 και αποπερατώθηκε το 1852 με την ενίσχυση του ευεργέτη Απόστολου Αρσάκη, γι’ αυτό φέρει και το όνομά του, τα σχέδια του είχε κάνει ο αρχιτέκτονας Λύσανδρος Καυτατζόγλου. Το κτήριο είναι σε αυστηρά κλασσικό ρυθμό με λιτή διακόσμηση. Χαρακτηριστικοί στην είσοδό του, οι μαρμάρινοι ημικίονες με τις κεφαλές της Αθηνάς, έργο του γλύπτη Λεωνίδα Δρόση.
Η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία που είχε και την πρωτοβουλία της ίδρυσης, το χρησιμοποίησε σαν Παρθεναγωγείο με την ονομασία «Αρσάκειο». Περιλάμβανε νηπιαγωγείο, αλληλοδιδακτικό σχολείο και διδασκαλείο θηλέων (παιδαγωγική σχολή). Το 1903 έγινε επέκταση και συμπλήρωση του κτηρίου. Τα τελευταία χρόνια στο κτήριο στεγάστηκαν τα δικαστήρια, καθώς το Δημοτικό, το Γυμνάσιο, το Λύκειο Θηλέων και η Παιδαγωγική Ακαδημία, μεταστεγαστήκαν στα δυο νεότερα κτήρια, το 1933 στο Ψυχικό και το 1977 στην Δροσιά.

1829: Υπογράφεται το πρωτόκολλο του Λονδίνου.
Οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία), υπογράφουν στο Λονδίνο το ομώνυμο πρωτόκολλο, βάσει του οποίου τα σύνορα του αυτόνομου ελληνικού κράτους, καθορίζονται προς βορρά από την οροθετική γραμμή Αμβρακικού –Παγασητικού.

1905: Κρητική επανάσταση στο Θέρισο.
Η Κρήτη το 1905 τελούσε σε καθεστώς επικυριαρχίας του Σουλτάνου, με αρμοστεία από τον πρίγκιπα Γεώργιο. Τότε πεντακόσιοι ένοπλοι Κρητικοί με αρχηγούς τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον Κωνσταντίνο Μάνο και τον Κωνσταντίνο Φούρμη, ξεσηκώθηκαν ζητώντας την ένωση με την Ελλάδα. Οι μεγάλες Δυνάμεις όμως επενέβησαν και οι επαναστάτες αναγκάσθηκαν να αφήσουν τα όπλα.
10/3/1925: Ιδρύεται η ποδοσφαιρική ομάδα του Ολυμπιακού
Τα μέλη του Πειραϊκού Ποδοσφαιρικού Ομίλου και του Ομίλου Φιλάθλων Πειραιώς, ενώνονται στην ίδρυση ενός νέου ποδοσφαιρικού σωματείου με την επωνυμία Ολυμπιακός.

1944: Με πρωτοβουλία του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ) ιδρύεται στην Βίνιανη της Ευρυτανίας, η Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης γνωστότερη ως κυβέρνηση του βουνού.

1967: Πέθανε ο ρεμπέτης Γιώργος Μπάτης
Ο Γιώργος Τσώρος ή Αμπάτης, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στα Μέθανα το 1885 και αργότερα εγκαταστάθηκαν οικογενειακώς στον Πειραιά. Θα κάνει πολλά επαγγέλματα από χοροδιδάσκαλος, ιδιοκτήτης καφενείου, μέχρι πωλητής αυτοσχέδιων φαρμάκων, ενεχυροδανειστής, αλλά και μάγκας του Πειραιά. Την δεκαετία του ’30 συνεργάζεται με τον Μάρκο Βαμβακάρη στην ρεμπέτικη κομπανία «Η Τετράς, η ξακουστή του Πειραιώς». Αν και έχει σημαντικό μουσικό έργο ως μπουζουξής, δεν υπάρχουν ηχογραφήσεις του, καθώς σταμάτησε το 1937, αρνούμενος την λογοκρισία των τραγουδιών που επικρατούσε τότε.

1978: Απαγορεύονται στην Ελλάδα οι διαφημίσεις τσιγάρων από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο.

1992: Πέθανε ο Γιώργος Ζαμπέτας
(Διαβάστε κατηγορία Μουσική)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου