Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Σαν Σήμερα:


1832: Πέθανε ο Γιόχαν Βόλφγκανγκ Γκαίτε, Γερμανός ποιητής και πεζογράφος
Γεννήθηκε στην Φρανκφούρτη το 1749. Ξεκίνησε να σπουδάσει νομικά στην Λειψία, αλλά μετά από μια σοβαρή ασθένεια συνέχισε στο Στρασβούργο, όπου όμως ασχολήθηκε περισσότερο με την ποίηση. Εκεί έγραψε τα αντιπροσωπευτικότερα έργα του, όπως τον «Φάουστ» και τον «Βέρθερο». Το 1775 εγκαταστάθηκε στην Βαϊμάρη, καθώς το συγγραφικό του έργο κίνησε το ενδιαφέρον του Μεγάλου Δούκα της Βαϊμάρης, Κάρολου Αυγούστου, που τον περιέβαλε με την εύνοια του, ώσπου τον ανέβασε στο αξίωμα του πρωθυπουργού. Στην Γερμανία σημαντικό γεγονός αποτέλεσε ακόμα η γνωριμία του με τον Γερμανό ποιητή και συγγραφέα Σίλλερ.
Η πνευματική του ανάπτυξη συμπληρώθηκε μ’ ένα ταξίδι στην Ιταλία, όπου γνωρίζοντας τα θαυμαστά έργα της αρχαιότητας, εμπνέεται και γράφει την «Ιφιγένεια εν Ταύροις», την «Ναυσικά», τον «Τουρκουάτο Τάσσο» κ ά. Ξεχωριστή αγάπη ένιωσε για την Ελλάδα, μετέφρασε μάλιστα και δημοτικά μας τραγούδια. Το 1808 δημοσιεύει το πρώτο μέρος του σπουδαιότερου του έργου του, τον «Φάουστ», όπου στον ομώνυμο ήρωά του και στον Μεφιστοφελή κλείνεται όλη η ανθρώπινη μοίρα.
Άλλα έργα του «Ερμάν και Δωροθέα», «Βίλελμ Μάϊστερ», «Έντμον», «Στέλλα» κ ά
Πολυγραφότατος, άφησε εκτός από τα λογοτεχνικά του έργα και πολλά επιστημονικά συγγράμματα και χιλιάδες επιστολές. Σ’ όλα είναι διάχυτη μια βαθιά θρησκευτικότητα και η προσπάθεια για τελείωση του ανθρώπου. Κράτησε την πνευματική του διαύγεια ως το τέλος της ζωής του. Πάνω από 80 χρονών τελείωσε το δεύτερο μέρος του Φάουστ και λίγες μέρες αργότερα πέθανε.

1919: Ιδρύεται το Λιμενικό Σώμα
Ιδρύθηκε με τον νόμο 1753, που υπογράφηκε από τον Βασιλιά Αλέξανδρο Α΄, τον υπουργό Ναυτικών Εμ. Ρεπούλη, και τον υπουργό Δικαιοσύνης Ι. Τσιριμώκο.

1963: Οι Beatles κυκλοφορούν το πρώτο τους άλμπουμ, με τον τίτλο “Please Please me”

1983: Πέθανε ο ζωγράφος Σπύρος Βασιλείου
Γεννήθηκε στο Γαλαξίδι το 1902 ή 1903. Σπούδασε ζωγραφική στην Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, όπου πρωτοστάτησε στην δημιουργία εργαστηρίων.
Ασχολήθηκε με την ζωγραφική, την χαρακτική, την αγιογραφία και την σκηνογραφία. Έργα του: «Ζάππειο», «Ο θρήνος των Καλαβρύτων» (χαρακτικό), «Το τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας», «Φώτα και σκιές» κ ά.

1994: Πέθανε ο Γουόλτερ Λάντζ Αμερικανός δημιουργός κινουμένων σχεδίων
«Γούντι ο Τρυποκάρυδος κ ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου