Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

1822: Η καταστροφή της Χίου


Το 1822 η Χίος επαναστάτησε, ο τούρκικος στόλος με την ναυαρχίδα «Μπουρλότα σαϊμάζι» (καταφρονήτρια των πυρπολικών) και με αρχηγό τον Καρά Αλή, φτάνει στην Χίο και αποβιβάζει χιλιάδες στρατιώτες για να καταπνίξει την επανάσταση. Χιλιάδες εσφάγησαν, άλλοι πουλήθηκαν ως δούλοι και μόνο λίγοι κατάφεραν να σωθούν καταφεύγοντας στα Ψαρά και στα γύρω νησιά. Η καταστροφή της Χίου προκάλεσε πολλές αντιδράσεις στην Ευρώπη, ενώ ενέπνευσε πολλούς καλλιτέχνες, όπως τον Γάλλο ζωγράφο Ντελακρουά, που απεικόνισε την καταστροφή της Χίου στον γνωστό πίνακά του «Οι σφαγές της Χίου». Την σφαγή εκδικήθηκε ο Κανάρης πυρπολώντας την ναυαρχίδα στο λιμάνι της Χίου, όπου ήταν αγκυροβολημένη, καθώς γιόρταζαν το Μπαϊράμι, την μεγαλύτερη μουσουλμανική θρησκευτική γιορτή Εκεί βρήκαν τον θάνατο πολλοί Τούρκοι, μεταξύ των οποίων και ο Καρά Αλής.

1814: Ο Ναπολέων μετά την ήττα του στην Μάχη των Εθνών, παραδίδεται άνευ όρων, παραιτείται από τον θρόνο και εγκαθίσταται ως βασιλιάς στο νησί Έλβα

1821: Ο Αθανάσιος Διάκος υψώνει την σημαία της επανάστασης στην Λειβαδιά Αφού κήρυξε την επανάσταση στο μοναστήρι του Οσίου Λουκά, έφυγε για την Λειβαδιά , όπου σήκωσε και εκεί την σημαία της επανάστασης απελευθερώνοντας την.

1855: Πέθανε η Βρετανή συγγραφέας, Σαρλότ Μπροντέ
Η Καρλότα γεννήθηκε το 1816 και ήταν η μεγαλύτερη από τις άλλες δυο αδελφές της, συγγραφείς επίσης την Αμαλία και την Άννα. Έμεινε γνωστή από το μυθιστόρημα της «Τζέϊν Έιρ»

1889: Εγκαινιάζεται στο Παρίσι ο Πύργος του Άϊφελ, σε ανάμνηση των εκατό χρόνων από την γαλλική επανάσταση.

1982: Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου παίρνει το Όσκαρ για την μουσική στην ταινία «Δρόμοι της Φωτιάς».

1991: Διαλύεται το Σύμφωνο της Βαρσοβίας.

2008: Πέθανε ο Ζύλ Ντασέν
(Διαβάστε κατηγορία Αφιερώματα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου