Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

1996: Πέθανε ο νομπελίστας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης


Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης, της 2 Νοεμβρίου του 1911, έκτος γιος της Μαρίας και του Παναγιώτη Αλεπουδέλη, γνωστού σαπουνοβιομήχανου, με καταγωγή από την Μυτιλήνη. Η οικογένεια εγκαταστάθηκε στην Αθήνα όταν ο Οδυσσέας ήταν 3 ετών. Έτσι από μικρή ηλικία γνωρίζει σημαντικούς ανθρώπους, της τον Ελευθέριο Βενιζέλο, που ήταν φίλος του πατέρα του, τον Ι. Κακριδή, τον Γ. Αποστολάκη, που ήταν δάσκαλοί του. Στα 13 του χρόνια, το 1934 αρχίζει να δημοσιεύει συνεργασίες στην «Διάπλαση των Παίδων» και στα «Νέα Γράμματα» με το ψευδώνυμο που θα τον έκανε παγκόσμια γνωστό, Ελύτης.
Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και αργότερα φιλολογία στην Σορβόννη. Το 1940 εκδίδει την πρώτη του ποιητική συλλογή «Προσανατολισμός» και αργότερα τα έργα: «Ήλιος ο πρώτος», «Άσμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας», «Άξιον εστί» που τιμήθηκε με το Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης το 1960, «Θάνατος και Ανάσταση του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου», «Έξι και μια τύψεις για τον ουρανό», «Το Φωτόδεντρο», «Επτά νυχτερινά τετράστιχα», «Ο Ήλιος ο Ηλιάτορας», «Μονόγραμμα», «Τα ρω του έρωτα» κ ά.
Το 1979 η Σουηδική Ακαδημία του απονέμει το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

1831: Η πρώτη ληστεία σε τράπεζα, λαμβάνει χώρα στην Νέα Υόρκη

1932: Άνοιξε η αυλαία του Εθνικού Θεάτρου
Ιδρύθηκε ως Βασιλικό Θέατρο το 1900 και επανιδρύθηκε ως Εθνικό Θέατρο, το 1932 με νόμο του τότε υπουργού Παιδείας Γ. Παπανδρέου και με πρώτο διευθυντή τον Ιωάννη Γρυπάρη. Τα εγκαίνια έγιναν με της παραστάσεις «Αγαμέμνων» του Αισχύλου και «Θείος Όνειρος» του Ξενόπουλου, σε σκηνοθεσία Φώτου Πολίτη, σκηνικά Κλεόβουλου Κλώνη και κοστούμια Αντώνη Φωκά.

1939: Καθιερώνεται για πρώτη φορά το «δεκαήμερο φτήνιας» στα καταστήματα της Ελλάδας.

1964: Αρχίζει την λειτουργία του το μεγάλο τούνελ των Άλπεων, που συνδέει την Ελβετία με την Ιταλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου