Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Ημέρα του Καταναλωτή


Επίκαιρη η ημέρα καταναλωτή, που με την αύξηση σήμερα των συντελεστών του ΦΠΑ, θα εκτοξεύσουν τα περισσότερα από τα βασικά καταναλωτικά αγαθά και όχι μόνο, στα ύψη. Μερικές συμβουλές που θα βοηθήσουν την τσέπη μας να ανταπεξέλθει.

Η κατανάλωση ποικίλων αγαθών είναι βασική, αναγκαία και καθημερινή μέριμνα για κάθε άνθρωπο. Ως εκ τούτου οι καταναλωτικές μας συνήθειες και επιλογές, συμβάλλουν άμεσα, τόσο στην υγεία, στην ποιότητα της ζωής μας, όσο και στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος.


Αγοράζοντας «πράσινα»

Προτιμάμε για τις αγορές μας τα καταστήματα της γειτονιάς, ούτως ώστε να αποφύγουμε ή να ελαχιστοποιήσουμε τις μετακινήσεις με το αυτοκίνητο, μειώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο και τους ρύπους που θα προκαλούσε το αυτοκίνητο, την σπατάλη των καυσίμων και της ενέργειας. Πραγματοποιώντας τις αγορές μας με τα πόδια, γυμναζόμαστε και ενισχύουμε και την φυσική μας κατάσταση.


Προτιμάμε τα εγχώρια προϊόντα καθότι πρώτον ενισχύουμε την οικονομία της χώρας μας και δεύτερον για την μεταφορά τους στην κατανάλωση απαιτείται λιγότερη ενέργεια. Ακόμα προτιμάμε προϊόντα (φρούτα και λαχανικά), που βρίσκονται στην εποχή τους, γιατί εκτός του ότι περιέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά, έχουν χρησιμοποιηθεί λιγότερα χημικά ή λιπάσματα για την παραγωγή τους.


Στα τρόφιμα αποφεύγουμε τα μεταλλαγμένα, τα ψάρια και τα θαλασσινά προσέχουμε να μην είναι γόνοι, τα απορρυπαντικά να μην περιέχουν χλώριο και φωσφορικά άλατα, προτιμάμε οικονομικές λάμπες και όχι πυρακτώσεως και τέλος στις ηλεκτρικές οικιακές συσκευές επιλέγουμε ενεργειακής κλάσης Α που είναι φιλικές προς το περιβάλλον.


Ελέγχουμε πάντα στις συσκευασίες την ημερομηνία λήξεως, τα συστατικά που περιέχουν, τα συντηρητικά, επιλέγοντας εκείνα με ελάχιστα ή καθόλου, ενώ τέλος προτιμάμε προϊόντα για την συσκευασία των οποίων έχει χρησιμοποιηθεί ελάχιστο υλικό, ή προτιμάμε γυάλινες, χάρτινες, ανακυκλώσιμες, επαναχρησιμοποιούμενες ή επιστρεφόμενες συσκευασίες.


Τέλος χρησιμοποιούμε για τα ψώνια μας πάνινες τσάντες, ανακυκλώσιμες, ή βιοδιασπώμενες και όχι πλαστικές μιας χρήσεως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου