Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

1905: Πέθανε στην Αμιένη στα 77 του χρόνια, ο μυθιστοριογράφος Ιούλιος Βερν


Γεννήθηκε στην Νάντη το 1828. Σπούδασε νομικά, χωρίς όμως να ασχοληθεί ποτέ. Φύσει περιπετειώδης, έγινε συγγραφέας δίνοντας διέξοδο στην επιθυμία που είχε για περιπέτειες, που δεν πραγματοποιήθηκαν, καθώς εμποδίστηκε από τους δικούς του.
Τα μυθιστορήματα του στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα, που όμως η δημιουργική φαντασία του τα ξεπερνάει, γινόμενος ένας επιστημονικός προφήτης, καθώς προέβλεψε το υποβρύχιο, το αεροπλάνο, τον κινηματογράφο, τον ασύρματο, το μαγνητόφωνο κ ά. Μιλάει για ταξίδια στον αέρα, στο βυθό της θάλασσας, σε άγνωστες χώρες, ενώ οι ήρωές του μέσα από τις περιπέτειες που περιγράφει φαντάζουν ολοζώντανοι κι όχι αποκυήματα της ζωηρής φαντασίας του. Έργα του: «Πέντε ημέρες στο αερόστατο», «Η μυστηριώδης νήσος», «Η σφίγγα των πάγων», «Ο δεκαπενταετής πλοίαρχος», «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες», «Είκοσι χιλιάδες λεύγες κάτω από την θάλασσα», «Από την γη στην σελήνη», «Μέλαινες Ινδίες», «Το Αιγαίο ανάστατο», «Το φλογισμένο αρχιπέλαγος», μυθιστορήματα εμπνευσμένα από την επίσκεψή του στα ελληνικά παράλια, «Τα τέκνα του πλοιάρχου Γκραντ», «Ο πύργος των Καρπαθίων» κ ά.

1721: Ο Γερμανός συνθέτης Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, εκδίδει τα περίφημα έξι Βραδεμβούργια κονσέρτα του

1882: Ο Γερμανός γιατρός Ρόμπερτ Κοχ, ανακαλύπτει τον βάκιλο της φυματίωσης


1955: Με νόμο επιτρέπεται ο διορισμός γυναικών στο ελληνικό δημόσιο

1980: Πέθανε ο ηθοποιός Αλέκος Λειβαδίτης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1914. Μερικές από τις ταινίες που συμμετείχε: «Η Χιονάτη και τα επτά γεροντοπαλίκαρα», «Ραγισμένες καρδιές», «Ο Εμίρης κι ο κακομοίρης», «Τρελοί πολυτελείας», «Μίνι φούστα και καράτε», «Θανάση σφίξε κι άλλο το ζωνάρι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου