Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Σαν Σήμερα:


1900: Ο σερ Άρθουρ Έβανς ξεκινά την ανασκαφή στα ερείπια της Κνωσσού
Οι ανασκαφές του Άγγλου αρχαιολόγου έφεραν στο φως το ανάκτορο και σημαντικά μνημεία της γύρω περιοχής. Το ανάκτορο απλωνόταν σε έκταση 25 στρέμματα, ήταν ανοχύρωτο, ενώ διέθετε πολλές εισόδους πρόσβασης και περισσότερες από 100 αίθουσες σε διάφορα επίπεδα. Γύρω από μια κεντρική πλακοστρωμένη αυλή, απλώνονταν δυο πτέρυγες, η δυτική στην οποία υπήρχαν διάφορα διαμερίσματα υποδοχής, θρησκευτικών τελετών και πίσω από αυτά τεράστιες αποθήκες με πολυάριθμα αγγεία. Στην ανατολική πτέρυγα ήταν τα πολυτελή διαμερίσματα του βασιλικού ζεύγους, ανατολικά του βασιλιά και δυτικά της βασίλισσας. Στα Β Δ του ανακτόρου ήταν η αίθουσα του θρόνου, ενώ στα νότια βρίσκονταν τα ιερά διαμερίσματα, όπου γίνονταν θρησκευτικές τελετές, καθώς εκεί ανακαλύφθηκαν αγάλματα της θεάς των όφεων, αλλά και ιερά σκεύη. Ακόμα υπήρχε θέατρο. Οι τοίχοι του ανακτόρου σκεπάζονταν με πολύχρωμες τοιχογραφίες, πλάκες από αλάβαστρο και γυψόλιθο. Πολυάριθμοι διάδρομοι και μεγαλοπρεπείς σκάλες εξυπηρετούσαν την επικοινωνία, ενώ φωταγωγοί, αεραγωγοί, και αποχετευτικοί σωλήνες, εξασφάλιζαν τον άνετο φωτισμό, αερισμό, ύδρευση και καθαριότητα του γιγαντιαίου αυτού συγκροτήματος, που στέγαζε 7.000-8000 ενοίκους.

37: Πέθανε ο ρωμαίος αυτοκράτορας Τιβέριος, επί των ημερών του οποίου σταυρώθηκε ο Ιησούς Χριστός

44 π Χ: Δολοφονείται ο Ιούλιος Καίσαρ, ρωμαίος πολιτικός και στρατηγός
Σε μια συνεδρίαση της Συγκλήτου, 60 συγκλητικοί με αρχηγό τον επιστήθιο φίλο του και θετό γιο του Μάρκο Βρούτο, επιχειρούν να τον δολοφονήσουν. Ο Καίσαρ τον αναγνωρίζει ανάμεσα στους συνωμότες κι ενώ ξεψυχάει του λέει με συντριβή και απορία: «Κι εσύ τέκνον Βρούτε;».

1521: Ο Μαγγελάνος φτάνει στις Φιλιππίνες

1868: Γεννήθηκε ο Μαξίμ Γκόργκι, Ρώσος συγγραφέας
Φιλολογικό ψευδώνυμο του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα Αλέξη Μαξίμοβιτς Πεσκώφ. Γεννήθηκε στο Νίζνι Νοβγκορόντ. Έμεινε ορφανός στα πέντε του χρόνια και τον ανέθρεψαν ο παππούς και η γιαγιά του. Δεν φοίτησε ποτέ στο σχολείο και ότι έμαθε το έμαθε διαβάζοντας μόνος του, καθώς από εννιά χρονών δούλευε.

1921: Ο ελληνικός στρατός κατά την μικρασιατική εκστρατεία, καταλαμβάνει το Αφιόν Καραχισάρ

1924: Άρχισαν τα έργα εκβάθυνσης του λιμένος Πειραιώς

1940: Η Ελλάδα αποκτά Αστικό Κώδικα

1994: Νέος Υπουργός Πολιτισμού στην θέση της Μελίνας Μερκούρη ορκίζεται ο μουσικοσυνθέτης Θάνος Μικρούτσικος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου