Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Σαν Σήμερα:


1934: Εγκαινιάζεται η Πάντειος Σχολή
Είναι ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης και ιδρύθηκε το 1931, βάσει κληροδοτήματος του πολιτευτή από την Ζαγορά του Πηλίου, Αλέξανδρου Πάντου, με τον τίτλο «Πάντειος Ανωτάτη Σχολή Πολιτικών Επιστημών», στεγάζεται δε σε δικό της μέγαρο στην Λεωφόρο Συγγρού. Αρχικά λειτούργησε ως ελευθέρα σχολή πολιτικών επιστημών, τριετούς φοιτήσεως, με δυο τμήματα σπουδών Πολιτικό- Ιστορικό και Κοινωνικό-Οικονομικό και διδασκόμενα μαθήματα φιλοσοφικά, νομικά και οικονομικά. Ανώτατη σχολή έγινε το 1937. Αργότερα μετατράπηκε σε νομικό πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (Νόμος 886/1957), αποβλέποντας στον καταρτισμό δημοσίων υπαλλήλων κυρίως, που προορίζονται για τις διοικητικές υπηρεσίες του κράτους και μετονομάζεται σε Πάντειος Ανωτ. Σχολή Πολιτικών Επιστημών και Δημοσίων Υπαλλήλων. Το 1963 η φοίτηση γίνεται τετραετής, με δυο τμήματα Πολιτικής επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης. Τέλος το 1989 μετονομάζεται σε Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και περιλαμβάνει 10 τμήματα: Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, Διεθνών και Ευρωπαϊκών Επιστημών, Δημόσιας Διοίκησης, Κοινωνιολογίας, Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Κοινωνικής Πολιτικής, Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, Ψυχολογίας, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Τμήμα Δικαίου (χωρίς τίτλο σπουδών).

1821: Οι πρόκριτοι της Μάνης, υπό την αρχηγία του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, υψώνουν την σημαία της επανάστασης στο χωριό Τσίμοβα (σημερινή Αρεόπολη) της Λακωνίας.

1919: Γεννήθηκε ο Αμερικανός μουσικός Nat “King” Cole

1920: Γεννήθηκε ο Τώνης Μαρούδας, τροβαδούρος

1923:Ανοίγει η αυλαία του Εθνικού Θεάτρου
Πρώτος διευθυντής ήταν ο Ιωάννης Γρυπάρης. Πρώτο έργο που παίχθηκε ήταν ο «Αγαμέμνονας» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Φώτου Πολίτου.

1944: Γεννήθηκε ο Αμερικανός ηθοποιός Ντάνι ντε Βίτο

1976: Πέθανε από έμφραγμα, ο Λουκίνο Βισκόντι
Ο Ιταλός θεατρικός και κινηματογραφικός σκηνοθέτης και σεναριογράφος, θεμελιωτής του σύγχρονου ιταλικού κινηματογράφου, γεννήθηκε στις 2 Απριλίου του 1906 και ήταν απόγονος της πριγκιπικής οικογένειας των Visconti της Βορείου Ιταλίας, που κυρίως κυβερνούσε την Λομβαρδία και το Μιλάνο. Ταινίες του: «Γατόπαρδος», «Διαβολικοί εραστές», «Η γη τρέμει», «Ο Ρόκο και τα’ αδέλφια του», «Το λυκόφως των θεών», «Ossessione» βασισμένη στο αστυνομικό μυθιστόρημα «Ο ταχυδρόμος χτυπάει πάντα 2 φορές», «Οι κατατρεγμένοι», «Θάνατος στην Βενετία», «Η γοητεία της αμαρτίας», «L’ Innocente» κ ά.

1988: Αυτοκτόνησε ο τραγουδοποιός Νικόλαος Άσιμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου