Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

Αρνί ή κατσίκι;


Στο ελληνικό πασχαλινό τραπέζι πρωταγωνιστεί το αρνίσιο ή κατσικίσιο κρέας

Η επιλογή είναι καθαρά θέμα ορέξεως ενώ οι διαφορές τις εντοπίζονται στα εξής σημεία:
Τα κατσίκια συνήθως είναι λιγότερο λιπαρά, λόγω των συνθηκών εκτροφής τις, καθώς ζουν ελεύθερα στα βουνά και τρώνε διάφορα φυτά και χόρτα και αυτή η ιδιαιτερότητα στην διατροφή τις δίνει και την ιδιαίτερη γεύση στο κρέας τις.

Από την άλλη τις κάνει το κρέας τις πιο σκληρό. Για να ξεχωρίσουμε το αρνί από το κατσίκι, προσέχουμε το κεφάλι τις και την ουρά τις. Στο κεφάλι του αρνιού, από τα μάτια μέχρι το πηγούνι υπάρχει ένα εξόγκωμα και η ουρά του είναι πιο φαρδιά και έχει περισσότερο λίπος, ενώ στο κατσίκι είναι γυρισμένη τις τα πάνω.

Όσο για το αν είναι γάλακτος, το προδίδουν τα κιλά τις και τα έντερά τις.Τα αρνιά που είναι αποκλειστικά γάλακτος, είναι περίπου 5-6 εβδομάδων, με βάρος που κυμαίνεται στα 6-8 κιλά. Τα κατσικάκια είναι συνήθως μικρότερα 4,5-8 κιλά.Αν στα εντεράκια τις βρούμε ένα υποκίτρινο υγρό σαν κομμένο γάλα (πυτιά), τότε πράγματι έχει ταϊστεί μόνο με γάλα, αν τις υπάρχουν υπολείμματα με σκούρο πράσινο χρώμα, τότε έχει πάρει και στερεά τροφή.

Σταβλίσιο αρνί ή «αλανιάρικο»;
Προσέξτε την εναπόθεση λίπους στα εντόσθιά του. Αν τα νεφρά είναι ολόκληρα τυλιγμένα με λίπος σίγουρα προέρχεται από μονάδα εντατικής κτηνοτροφίας.

Ελληνικό ή με διαβατήριο;
Η ειδοποιός διαφορά είναι στις σφραγίδες.Τα φρέσκα αρνιά ή κατσίκια έχουν ζωηρό ανοιχτό άσπρο-ροζ χρώμα εξωτερικά στην σάρκα τις, μαλακό στην υφή, ενώ η μπόλια που τα περιβάλλει δεν πρέπει να είναι στεγνή ή ξερακιανή. Τα εντόσθια του πρέπει να έχουν λαμπερό κόκκινο χρώμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου