Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

Σαν Σήμερα:


2005: Πέθανε ο Σταύρος Κουγιουμτζής, στιχουργός και μουσικοσυνθέτης
Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1932. Σπούδασε πιάνο στο Κρατικό ωδείο Θεσσαλονίκης και συνέχισε θεωρεία της μουσικής στην Αθήνα. Για λόγους βιοπορισμού παίζει πιάνο σε νυχτερινά κέντρα της Θεσσαλονίκης.
Πρωτοεμφανίζεται το 1960, με το τραγούδι «Περιστεράκι μου», όμως η επιτυχία έρχεται το 1967 με το τραγούδι «Νάτανε το ΄21» με τον πρωτοεμφανιζόμενο τότε τραγουδιστή Γιώργο Νταλάρα. Αν και ήτανε εξαίρετος στιχουργός και ο ίδιος συνεργάζεται και με άλλους στιχουργούς, δημιουργώντας τραγούδια μοναδικά: «Αν δεις στον ύπνο σου ερημιά», «Βασανάκι, βασανάκι», «Μικρές πολιτείες», «Λαϊκές Κυριακές», «Που θα πάει που», «Παραμυθάκι μου», «Πληγωμένο περιστέρι», «Καλαμαριά», «Μην μου θυμώνεις μάτια μου», «Όταν σε περιμένω», «Κόκκινο φουστάνι», «Τα νυχτέρια μας», «Κάτι παιδιά που αγαπάνε το τραγούδι» και η τελευταία δισκογραφική του δουλειά το 2001 «Έβρεχε ο κόσμος» με ερμηνευτές τον Γιώργο Νταλάρα, τον Γιώργο Χριστοδούλου και την κόρη του Μαρία Κουγιουμτζή. Τραγούδια του ακόμα ερμήνευσαν οι: Α. Μαβίλη, Γ. Πάριος, Γ. Πουλόπουλος, Π. Αστεριάδη, Γ. Βογιατζής, Ζ. Κουρούκλη, Μ. Σίβα, Γ. Ζωγράφος, Γ. Γερολυμάτος, Χ. Αλεξίου, Β. Μοσχολιού, Ε. Αρβανιτάκη
Άνθρωπος χαμηλών τόνων τα τελευταία χρόνια, θα αποσυρθεί στην γενέτειρά του την Θεσσαλονίκη, όπου ζει με την οικογένειά του, κάνοντας ελάχιστες εμφανίσεις, όπως αυτήν μετά από προτροπή του Γιώργου Νταλάρα, το 1998 στο Μέγαρο Μουσικής, με την μουσική παράσταση «Ύμνοι αγγέλων σε ρυθμούς ανθρώπων».


1889: Η Coca Cola πωλείται για πρώτη φορά σε γυάλινα μπουκάλια

1947: Ο πρόεδρος Χάρι Τρούμαν παρουσιάζει το δόγμα του.
Η Ελλάδα εν μέσω του εμφυλίου πολέμου και προ του κινδύνου επικρατήσεως των κομουνιστών, ο Αμερικανός πρόεδρος Τρούμαν προωθεί προς ψήφιση στο Κογκρέσο το δόγμα Τρούμαν, όπως επονομάστηκε κατά το οποίο προβλέπεται η αποχώρηση των βρετανικών δυνάμεων, η ένταξη της Ελλάδας στην αμερικάνικη επιρροή, με στρατιωτική και οικονομική βοήθεια.

1969: Το επιβατηγό υπερηχητικό αεροπλάνο Concord εκτελεί την παρθενική του πτήση

1984: Πέθανε ο ρεμπέτης Κώστας Ρούκουνας ή Σαμιωτάκης

1989: Η καθηγήτρια της Βυζαντινολογίας Ελένη Γλύκατζη –Αρβελέρ διορίζεται πρόεδρος του πολιτιστικού κέντρου Πομπιντού στο Παρίσι.

1999: Πέθανε στο Βερολίνο από καρδιακό επεισόδιο, ο Γεχούντι Μενουχίν, διεθνούς φήμης βιολιστής και διευθυντής ορχήστρας.
Γεννήθηκε στην Νέα Υόρκη το 1916, από γονείς ρωσοεβραίους. Από μικρή ηλικία δείχνει τις μεγάλες του μουσικές ικανότητες, συμμετέχοντας σε πολλές ορχήστρες σαν πρώτο βιολί. Διεύθυνε ακόμα πολλές συμφωνικές ορχήστρες, ενώ από το 1959 που εγκαθίσταται στην Αγγλία, ιδρύει και την δική του μουσική σχολή. Στο έργο του περιλαμβάνεται ακόμα η συλλογή και μελοποίηση λαϊκών τραγουδιών της Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου