Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

Κατσικίσιο γάλα και τυρί


Δυο προϊόντα που ανάγουν κατευθείαν στην ελληνική παράδοση

Μεγάλη η θρεπτική αξία του κατσικίσιου γάλακτος, καθώς περιέχει πρωτεΐνες, βιταμίνες Α, Β1, Β3, μεταλλικά στοιχεία (ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο).Η σύσταση του σε θρεπτικά συστατικά εξαρτάται από την «ποικιλία» της κατσίκας και από την εποχή του χρόνου που αρμέγεται.Το κατσικίσιο γάλα πρέπει απαραίτητα να βράζεται και όχι να καταναλώνεται κατευθείαν από το άρμεγμα. Προτιμάτε πάντα το παστεριωμένο κατσικίσιο γάλα. Σε σύγκριση με το αγελαδινό είναι πιο εύπεπτο, καθώς περιέχει λιγότερη λακτόζη, μεγαλύτερη περιεκτικότητα βιταμίνης Α και ασβεστίου, έχει λιγότερες θερμίδες, όσο για το πιο λευκό του χρώμα οφείλεται στην έλλειψη καροτενοειδών χρωστικών. Ποικιλίες ελληνικών τυριών που παρασκευάζονται με κατσικίσιο γάλα.Κατίκι, ανεβατό, (τσαλαφούτι), κυκλαδίτικη κοπανιστή, φορμαέλα, κατσικίσιο μαστέλο, γαλοτύρι, μπάτζος, ξινομυζήθρα, σφαέλα, τελεμές και μανούρι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου