Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Σαν Σήμερα:


1992: Πέθανε ο Θάνος Κωτσόπουλος, ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας
Γεννήθηκε στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 1911. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και υποκριτική στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Συνεργάστηκε ως ηθοποιός με τον το θίασο του Κ Μπαστιά, της Κατερίνας, της Μανωλίδου και του Παπά, συγκροτώντας θίασο, ακόμα με το Εθνικό Θέατρο του οποίου διετέλεσε Διευθυντής, αλλά και καθηγητής της Δραματικής Σχολής. Διακρίθηκε σε ρόλους αρχαίου δράματος, όπως την περίοδο 1967-73 όπου διετέλεσε πρωταγωνιστής και σκηνοθέτης στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε παραστάσεις: «Θυσία του Αβραάμ», «Αγαμέμνων», «Βασιλιάς Λήρ», «Μάκβεθ» κά. Συμμετείχε ακόμα σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες: «Αγαπητικός της βοσκοπούλας», «Ζάλογγο, το κάστρο της λευτεριάς», «Ηλέκτρα», «Δίψα για ζωή». Διακρίθηκε ακόμα ως συγγραφέας θεατρικών έργων: «Ο πόλεμος τελείωσε», «Ατρείδες», «Ο λυτρωμός», «Εδώ δεν είναι Μεξικό» κ ά.

1844: Ο Όθων ορκίζεται ενώπιον της Συνελεύσεως ως Συνταγματικός Βασιλεύς

1900: Ιδρύεται στο Άμστερνταμ η ποδοσφαιρική ομάδα του Άγιαξ

1902: Ο Ιταλός τενόρος Ενρίκο Καρούζο γίνεται ο πρώτος καλλιτέχνης που η φωνή του αποτυπώνεται σε δίσκο γραμμοφώνου.

1920: Γεννήθηκε στην Πάτρα, ο τροβαδούρος Τώνης Μαρούδας

1926: Ιδρύεται η Ακαδημία Αθηνών με πρωτοβουλία του καθηγητή αστρονομίας Δημήτριου Αιγινήτου

1939: Γεννήθηκε ο συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος

1967: Πέθανε στο Παρίσι ο λογοτέχνης Θράσος Καστανάκης. Έργα του: «Οι φυλές των ανθρώπων», «Ο Ρασκαγιάς», «Στον χορό της Ευρώπης» κ ά.

1986: Πέθανε σε ηλικία 77 ετών, ο Παντελής Πρεβαλάκης, λογοτέχνης, κριτικός
Γεννήθηκε το 1909 στο Ρέθυμνο της Κρήτης. Έγραψε, Μυθιστορήματα: «Το χρονικό μιας πολιτείας», «Ήλιος του θανάτου», «Παντέρμη Κρήτη» κά. Ποιήματα: «Ο ξένος Ερωτόκριτος», κριτικές μελέτες, με σημαντικότερες για το έργο και την ζωή του Θεοτοκόπουλου και του Καζαντζάκη. Διετέλεσε ακόμα καθηγητής στην Σχολή Καλών Τεχνών και το 1977 αναγορεύθηκε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου