Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

Σαν Σήμερα:


1883: Πέθανε ο Καρλ Μαρξ, κοινωνιολόγος, οικονομολόγος και φιλόσοφος.
Γεννήθηκε τον Μάιο του 1818 στην Τριέρη της Πρωσίας. Ο πατέρας του Χέρσελ ήταν δικηγόρος και παρόλα που καταγόταν από οικογένεια ραβίνων, ενστερνίστηκε τον προτεσταντισμό. Ξεκίνησε κι αυτός να σπουδάζει νομικά στο πανεπιστήμιο της Βόννης, αλλά συνέχισε φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Θεωρείται ο ιδρυτής του επιστημονικού σοσιαλισμού (μαρξισμός). Για τις επαναστατικές του ιδέες εξορίστηκε στο Παρίσι, στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο. Μαζί με τον Ένγκελς έγραψε και τύπωσε το 1948 στις Βρυξέλλες, το «Κομουνιστικό Μανιφέστο». Το 1864 στο Λονδίνο πήρε ηγετικό ρόλο στην οργάνωση της Διεθνούς Εργατικής Ένωσης. Έργα του: «Γερμανική ιδεολογία», «Μισθωτή εργασία και κεφάλαιο», «Κριτική της πολιτικής οικονομίας», «Η αθλιότητα της φιλοσοφίας», και το μνημειώδες «Κεφάλαιο» που αποτελεί την βάση της θεωρίας του κομουνισμού.

1489: Η βασίλισσα της Κύπρου Κατερίνα Κορνάρο πουλάει το βασίλειό της στους Βενετούς

1804: Γεννήθηκε ο Γιόχαν Στράους, πατήρ, αυστριακός συνθέτης

1879: Γεννήθηκε ο Γερμανός φυσικός Άλμπερτ Αϊνστάιν
Γεννήθηκε στην Ούλμ της Γερμανίας και ήταν εβραϊκής καταγωγής. Στα πρώτα του μαθητικά χρόνια δεν τα πήγαινε καθόλου καλά στο σχολείο και οι δάσκαλοί του τον θεωρούσαν πολύ μέτριο μαθητή. Στα 14 του όμως τους κατέπληξε, δείχνοντας την μαθηματική του ιδιοφυία, καθώς έμαθε μόνος του αναλυτική γεωμετρία και διαφορικό λογισμό.

1939: Γεννήθηκε στην Αθήνα, ο συνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος

1957: Πέθανε ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης, κύπριος μαθητής Γυμνασίου που εκτελέστηκε δια απαγχονισμού από τους Άγγλους.

1965: Εγκαινιάζεται η νέα λαχαναγορά του Ρέντη
Η ανέγερσή της ξεκίνησε το 1959 και αποπερατώθηκε το 1964, κόστισε δε 200 εκατομμύρια δραχμές. Καταλαμβάνει έκταση 300 στρεμμάτων και περιλαμβάνει καταστήματα, υπόστεγα, ψυχτικές εγκαταστάσεις, αποθηκευτικούς χώρους, διοικητικά κτήρια, καταστήματα εξυπηρέτησης των εργαζομένων, εστιατόριο κ ά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου