Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

Η χώρα στα όρια της φτώχιας


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δειγματοληπτικής Έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών έτους 2008 που διεξήγαγε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσίας σε αναφορά για το εισόδημα του έτους 2007, ένα στα πέντε νοικοκυριά της Ελλάδας ήτοι 832. 975 βρίσκεται στα όρια της φτώχειας.

Με βάση την έρευνα η πλέον πληττόμενη ομάδα είναι οι άνεργοι με ποσοστό 37% και ακολουθούν τα παιδιά (Ο-17 ετών) με 23% και οι ηλικιωμένοι (65 ετών και πάνω) με ποσοστό 22%.

Όμως και το μορφωτικό επίπεδο φαίνεται να επιδρά στην εμφάνιση της φτώχειας καθώς οι ομάδες των ανθρώπων με μέσο μορφωτικό επίπεδο (στοιχειώδης εκπαίδευση) πλήττονται με ποσοστό 71,2%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό όσων έχουν λάβει ανώτατη μόρφωση (ΤΕΙ, ΑΕΙ, Μεταπτυχιακό) βρίσκεται στο 7%.

Τέλος σημασία έχει ακόμα και το φύλο στην διαμόρφωση της φτώχειας, καθώς οι γυναίκες είναι φτωχότερες σε ποσοστό 21% των ανδρών, που διαμορφώνεται στο 20%.

Οι εισοδηματικές απολαβές, οι κοινωνικές παροχές, η ιδιοκατοίκηση, οι παροχές σε είδος, ελαφρύνουν την ένδεια και την φτώχεια σε ποσοστό μόνο 3%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου