Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Ημέρα Ύπνου

Ύπνε που παίρνεις τα μωρά,
έλα πάρε μας στην αγκαλιά σου
ήρεμα να αποκοιμηθούμε,
και ας μας πιάσουν στον ύπνο,
τα όνειρα μας τα γλυκά.
Νάνι, νάνι, νάνι, νάνι…

Ο ύπνος είναι μια φυσιολογική ανάγκη του οργανισμού, που συμβάλει στην υγεία, στην ευεξία, αλλά και στην επίδοσή μας. Η διάρκεια του ύπνου διαφέρει από άτομο σε άτομο, ενώ ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία, αλλά και τον τρόπο ζωής του. Υπολογίζεται ότι 7-8 ώρες ύπνου το εικοσιτετράωρο είναι ο σωστός μέσος όρος. Τα παιδιά έχουν ανάγκη περισσότερων ωρών ύπνου, από ότι οι ενήλικες. Τα τελευταία χρόνια βάσει ερευνών, κοιμόμαστε λιγότερες ώρες από ότι στο παρελθόν. Η έλλειψη ύπνου συνδέεται με αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης διαφόρων παθήσεων, όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία και ο καρκίνος, αλλά ακόμα και ψυχικών διαταραχών, κατάθλιψη κ ά.
Όπως στρώσουμε θα κοιμηθούμε…
 - Ακολουθούμε και σεβόμαστε το βιολογικό μας ρολόι. Προσπαθούμε να ξυπνάμε και να κοιμόμαστε πάντα την ίδια ώρα κάθε μέρα, με ελάχιστες παρεκκλίσεις.
- Επιλέγουμε ένα άνετο κρεβάτι, με αναπαυτικό στρώμα και μαξιλάρι
- Προσπαθούμε το υπνοδωμάτιο να είναι απαλλαγμένο εσωτερικών και εξωτερικών θορύβων. Κλείνουμε τηλεόραση, ραδιόφωνο, κομπιούτερ και κινητό
- Δημιουργούμε την κατάλληλη ατμόσφαιρα στο υπνοδωμάτιο. Αερίζουμε τον χώρο πριν τον ύπνο, απομακρύνουμε λουλούδια ή φυτά, σκοτεινιάζουμε τον χώρο, κλείνοντας παράθυρα ή φώτα
.- Αποφεύγουμε λιπαρά, πικάντικα φαγητά, κατά το δείπνο, που πρέπει να είναι τουλάχιστον 3 ώρες πριν κοιμηθούμε.
- Ακόμα αποφεύγουμε την νικοτίνη, την καφεΐνη και το αλκοόλ το βράδυ, καθώς είναι διεγερτικές ουσίες και διαταράσσουν τον ύπνο.
- Η παλιά συμβουλή της γιαγιάς το γάλα και το μέλι, αλλά και η νέα των διατροφολόγων, το μαρούλι και η μπανάνα φαίνεται να βοηθούν στον ύπνο.
- Πριν καταφύγουμε  στα χάπια (με την συμβουλή του γιατρού, βέβαια), δοκιμάζουμε κάτι φυσικό όπως τα βότανα (χαμομήλι, βαλεριάνα κ ά).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου