Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Μπακαλιάρος


Επιλογή για μαγείρεμα
Το ξαρμύρισμα του παστού μπακαλιάρου

Την  ημέρα του Ευαγγελισμού εν μέσω της νηστείας της σαρακοστής καταλύεται το ψάρι και μάλιστα το ψάρι που αποτελεί το παραδοσιακό έδεσμα είναι το «ψάρι του φτωχού» ή «φτωχογιάννης».
Στην αγορά εκτός του φρέσκου και του παστού μπακαλιάρου, που συναντάμε σε φύλλα, αλλά και φιλεταρισμένο, υπάρχει και κατεψυγμένος, υγράλατος, παναρισμένα μικρά κομματάκια (fish sticks), μπακαλιάρος αποξηραμένος στον αέρα όπως τον φτιάχνουν στα Επτάνησα, το στοκοφίσι κ.ά.
Το ξαρμύρισμα του παστού μπακαλιάρου
Για να μαγειρευτεί ο παστός μπακαλιάρος πρέπει πρώτα να ξαρμυριστεί. Το πόσο ξαρμύρισμα χρειάζεται, εξαρτάται από το πάχος του μπακαλιάρου, όσο πιο χονδρό, τόσο περισσότερο μούλιασμα χρειάζεται. Για πιο καλά αποτελέσματα κόψτε τον μπακαλιάρο σε κομμάτια ξεπλύνετε τον με άφθονο νερό, βάλτε τον σε λεκάνη με νερό και αφήστε τον να μουλιάσει τουλάχιστον 2 ημέρες, αλλάζοντας το νερό 3-4 φορές την ημέρα.
Επιλογή για μαγείρεμα
Αν θέλουμε να φτιάξουμε κροκέτες ή τηγανητό μπακαλιάρο είναι καλύτερα να προτιμήσουμε τον ξεκοκαλισμένο μπακαλιάρο. Αν θέλουμε να κάνουμε τον μπακαλιάρο στον φούρνο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χονδρά κομμάτια με κόκκαλα ή και ολόκληρο ψάρι μπακαλιάρου φρέσκο ή κατεψυγμένο. Αποφύγετε αυτό που έχει πολύ μαύρο δέρμα γιατί είναι σκληρό και βγαίνει δύσκολα. Τέλος αν τον μαγειρέψετε στην κατσαρόλα  δεν θέλει πολύ ξαρμύρισμα γιατί λιώνει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου