Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Σκόρδα…στα μάτια μας


Θρεπτικά συστατικά
Παραδόσεις και Δοξασίες
Αγορά, συντήρηση και μαγείρεμα

Το σκόρδο, με την χαρακτηριστική γεύση και οσμή και την επιστημονική ονομασία Allium sativum (Άλλιον το ήμερον) είναι βολβοειδές φυτό της οικογένειας των λειριοειδών ή υακινθοειδών. Με καταγωγή από την Ασία, ήταν γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων, για τις ευεργετικές και θεραπευτικές του ιδιότητες.    
Θρεπτικά συστατικά
Περιέχει βιταμίνες Β1, Β2, Β6 και C, μεταλλικά στοιχεία, όπως ποτάσιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, φώσφορο, χαλκό, κάλιο και σελήνιο. Ακόμα τη δραστική ουσία αλισίνη,   η οποία διαθέτει πλούσιες αντιβιοτικές ιδιότητες. Επίσης το σκόρδο, ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, καταπολεμά τις λοιμώξεις, ενώ δρα ενάντια στην υπέρταση.
Παραδόσεις και Δοξασίες
Το σκόρδο θεωρείται αντιβασκανικό που λειτουργεί σαν φύλαξη από το κακό, όπως κατά του «ματιάσματος» και του «κακού ματιού» και το κρέμαγαν τα παλιά χρόνια τουλάχιστον, απάνω τους, σε διάφορα ζώα και αντικείμενα, στο σπίτι, ή στα χωράφια, για να προστατευτούν. Χαρακτηριστικές και οι φράσεις «Φτου σκόρδα», «Σκόρδα στα μάτια μου…» κ ά
Αγορά, συντήρηση και μαγείρεμα
Διαλέγουμε σκόρδα άσπρα και σκληρά, γιατί όσο μπαγιατεύει το σκόρδο κιτρινίζει και μαλακώνει. Τα συντηρούμε σε μέρος ξηρό. Όμως μπορούμε να τα συντηρήσουμε σε βαζάκια με λάδι ή ξύδι, είτε καθαρισμένες, ολόκληρες τις σκελίδες ή πολτοποιημένες. Στο καθάρισμα αφαιρούμε την πράσινη ουρίτσα (φύτρο) από το κέντρο του γιατί πικρίζει. Στην μαγειρική εκτός από την σκορδαλιά και το τζατζίκι,  το βάζουμε σαν καρύκευμα στα φαγητά (κρέας, ψάρια, χόρτα κ ά). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου