Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

Εβδομάδα κατά του Γλαυκώματος

Από 12-18 Μαρτίου 2017, η ενημέρωση και
η ευαισθητοποίηση για το γλαύκωμα, από τον 
Παγκόσμιο Οργανισμό Γλαυκώματος (WGA)

Το Γλαύκωμα είναι  σοβαρή ασθένεια των ματιών κατά την οποία σκληραίνει ο κρυσταλλοειδής φακός του οφθαλμού και γενικά ο βολβός, πράγμα που έχει ως συνέπεια την αύξηση της ενδοφθαλμικής πίεσης. Το υγρό (υδατωειδές υγρό) που υπάρχει στο εσωτερικό του ματιού έχει μια ορισμένη πίεση που ρυθμίζεται από ένα λεπτό μηχανισμό ισορροπίας. Εάν η πίεση αυξηθεί  συμπιέζει τον αμφιβληστροειδή χιτώνα και κατ’ επέκταση το οπτικό νεύρο που παραμορφώνεται και νοσεί μειώνοντας το οπτικό πεδίο, που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε τύφλωση.
Μπορεί να προέρχεται είτε από γενική διαταραχή του οργανισμού που οφείλεται σε ανωμαλία  του μεταβολισμού ή από επιπλοκή άλλων παθήσεων του ματιού. Προκαλείται ακόμα από παθήσεις των αγγείων ή διαταραχές στο νευρικό σύστημα. Η έγκαιρη διάγνωσή του γλαυκώματος έχει μεγάλη σημασία, καθώς μπορεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή ή με χειρουργική επέμβαση.
Παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη του γλαυκώματος είναι η υψηλή ενδοφλάβια πίεση, η ηλικία μετά τα 40 και ιδιαιτέρως σε άτομα με υπέρταση και το οικογενειακό ιστορικό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου