Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

Θα το χτυπήσουμε σαν …χταπόδι

Τα οκτώ πλοκάμια της νοστιμιάς
και της γεύσης που πρωταγωνιστούν  
στο σαρακοστιανό τραπέζι

Το χταπόδι είναι μαλάκιο, κεφαλόποδο χωρίς όστρακο με οκτώ πλοκάμια, εξ ου και τ’ όνομά του. Σε κάθε πλοκάμι του υπάρχουν δυο σειρές βεντούζες, ειδοποιός διαφορά με τους μοσχιούς (καλαμαροχτάποδα ή μοσχοχτάποδα), που έχουν μια σειρά
Θρεπτικά συστατικά
Το χταπόδι με 80 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, είναι πηγή ζωικής πρωτεΐνης, ω-3 λιπαρών οξέων, βιταμινών Α, Β3, Β12 και C, ενώ είναι πλούσιο σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο, χαλκό, σελήνιο, ψευδάργυρο και σίδηρο.  
Αγορά και συντήρηση
Το πρώτο που πρέπει να κοιτάζουμε σε ένα φρέσκο χταπόδι αν είναι καλά χτυπημένο και παραγουλιασμένο. Αυτό φαίνεται αν το χταπόδι είναι σφικτό, στιβαρό και τα πλοκάμια του στις άκρες είναι σαν κατσαρωμένα. Το χρώμα του πρέπει να είναι άσπρο, όχι κοκκινισμένο και η μυρωδιά του να μην είναι έντονη. Συντηρείται στην κατάψυξη και μάλιστα υπάρχει η άποψη ότι στην κατάψυξη μαλακώνει και μαγειρεύεται ευκολότερα. Εκτός του φρέσκου στην αγορά υπάρχει και το κατεψυγμένο, που πρέπει να είναι σε σωστές συνθήκες αποθήκευσης και ψύξης.
Μαγείρεμα
Στην κλασσική μορφή του βραστό, με ξύδι και λάδι, σαν σαλάτα, με όσπρια και λαχανικά, αλλά και μαγειρευτό κοκκινιστό, ή να συνοδεύεται από κρεμμύδια (στιφάδο), πατάτες, πιλάφι, ή ζυμαρικά (γιουβέτσι). Ακόμα γίνεται ψητό στην σχάρα και στον φούρνο, αλλά και λιαστό όπως το κάνουν στα νησιά 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου