Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

Η πρώτη γλυκιά γεύση της χρονιάς

Φτιάξτε την βασιλόπιτα και …
την τύχη με τα χέρια σας

Ο επικρατέστερος τύπος για την παρασκευή της βασιλόπιτας είναι η γλυκιά βασιλόπιτα, με ζύμη για κέικ ή με ζύμη για τσουρέκι. Σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας βέβαια εκτός της γλυκιάς  υπάρχουν και οι αλμυρές βασιλόπιτες με τυριά, με κρέας, κοτόπουλο ή αρνί και ρύζι ή πλιγούρι και τέλος με κιμά.

Φλουρί: Πλένετε ένα νόμισμα, το τυλίγετε σε αλουμινόχαρτο και το τοποθετείτε στο ταψί με την ζύμη. Διαλέξτε ένα δωράκι και δώστε το σε όποιον κερδίσει το φλουρί.

Ψήσιμο: Προθερμάνετε  το φούρνο πριν βάλετε την βασιλόπιτα. Μην τον ανοίγετε τουλάχιστον για 20-25 λεπτά, για να σταθεροποιηθεί ή ζύμη και να αρχίσει να φουσκώνει. Εάν θέλετε να ελέγξετε αν έχει ψηθεί η βασιλόπιτα καρφώνετε ένα μαχαίρι στο κέντρο της ζύμης. Εάν βγαίνει καθαρό σημαίνει ότι είναι έτοιμη. 

Στόλισμα: Κλασσικά πασπαλίζουμε την βασιλόπιτα με ζάχαρη άχνη. Μπορείτε  να κόψετε σε ένα χαρτόνι τους αριθμούς του νέου έτους, αστέρια κλπ να τοποθετήσετε επάνω στην βασιλόπιτα και να πασπαλίζετε με την ζάχαρη άχνη. Αφαιρώντας προσεκτικά το χαρτόνι θα έχουν σχηματιστεί οι αριθμοί ή τα σχήματα. Επίσης μπορείτε να σχηματίσετε τους αριθμούς του νέου έτους με αμύγδαλα, με σοκολάτα (λευκή), ή να την διακοσμήσετε με διάφορα χριστουγεννιάτικα δωράκια.

Εθιμοτυπικό: Η βασιλόπιτα κόβεται την παραμονή της πρωτοχρονιάς σε οικογενειακή ή φιλική συγκέντρωση αμέσως μετά τον ερχομό του νέου χρόνου, από τον αρχηγό της οικογένειας. Πρώτα κόβει το κομμάτι του Χριστού και της Παναγιάς, κατόπιν του σπιτιού, το δικό του, της οικοδέσποινας και κατόπιν για όλους όσους παρευρίσκονται στην γιορτή, ανάλογα με την ηλικία και τον βαθμό συγγενείας. Σ’ αυτόν που θα πέσει το φλουρί, θεωρείται ο τυχερός του καινούριου χρόνου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου