Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

Γαλοπούλα γεμιστή

Ένα έδεσμα μεγαλειώδες σε εμφάνιση και πλούσιο σε γεύση, που με την γέμιση δείχνει πλούτο, και ευημερία, ενώ συγχρόνως εκφράζει και την ευχή του ερχομού πολλών αγαθών στο νέο έτος που θα ανατείλει.

Υλικά
1 γαλοπούλα 3 περίπου κιλά, 250 γρ κιμά, λίγα συκωτάκια πουλιών, ½ κούπα ρύζι, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, ½ κούπα λάδι, 10 κάστανα βρασμένα, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα, 2 κ σ κουκουνάρια, 2 κ σ ξανθές σταφίδες, 2 κ σ  καρύδια χονδροκομμένα, ½ κούπα κονιάκ, 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο, κανέλα, μπαχάρι, 2 κουταλιές βούτυρο, χυμό ενός λεμονιού, αλάτι και πιπέρι.
Εκτέλεση
Σοτάρετε στο λάδι το κρεμμύδι, τον κιμά και τα συκωτάκια, σβήνετε με το κονιάκ. Προσθέτετε το ρύζι, τα κουκουνάρια, τα κάστανα, τις σταφίδες, το καρύδι, το σκόρδο, τα μπαχαρικά και αλατοπιπερώνετε. Γεμίζετε με το μείγμα αυτό την γαλοπούλα. Ράβετε το άνοιγμα και δένετε τα μπούτια και τις φτερούγες με το σώμα. Αλατοπιπερώνετε και αλείφετε με το βούτυρο και τον χυμό λεμονιού. Βάζετε την γαλοπούλα σε βαθύ ταψί και σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο. Την ψήνετε στους 170 βαθμούς για 2 ½ - 3 ώρες. Περιχύνετε πολλές φορές με τους χυμούς της. Μισή ώρα πριν τελειώσει το ψήσιμο, βγάζετε το αλουμινόχαρτο και αφήνετε να ξεροψηθεί. 
Σερβίρισμα
Τοποθετείτε την γαλοπούλα σε πιατέλα. Στο ζουμί που έμεινε στο ταψί, ψήνετε πατάτες ή κυδώνια και σερβίρετε μαζί με την γαλοπούλα Ακόμα σερβίρετε κάστανα βρασμένα ελαφρά και μήλα γκλασαρισμένα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου