Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017

Όσπρια

Γευστικό ταξίδι
για να γνωρίσουμε
τον κόσμο των οσπρίων

Ονομάζουμε όσπρια τους ξηρούς σπόρους των ψυχανθών (φασόλια, φακές, ρεβίθια, κουκιά, φάβα, μπιζέλια κ ά.). Η καλλιέργεια και η χρήση τους ήταν για τα περισσότερα γνωστή από τα πολύ παλιά χρόνια. Μεγάλη και η θρεπτική τους αξία.  

Φασούλι το φασούλι …
Είναι το πλέον γνωστό όσπριο, με μεγάλη θρεπτική αξία, χαρακτηριζόμενο ακόμα και ως κρέας του φτωχού. Περιέχουν υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, βιταμίνες (Α, Β και C), φυτικές ίνες και σίδηρο. Ποικιλίες: Γίγαντες, ελέφαντες, μαυρομάτικα, πλακέ, μαύρα, κόκκινα, χάνδρες κ ά.

Ρεβίθι …χωρίς κουκί
Αν και έδωσε την ονομασία του στον Κοντορεβιθούλι, είναι ένα υψηλής θερμιδικής αξίας όσπριο  που περιέχει βιταμίνες Β, C, Ε, Κ, ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο και φυτικές ίνες.. Εκτός των οσπρίων που καταναλώνονται βρασμένα, ψημένα καταναλώνονται ως ξηροί καρποί τα γνωστά στραγάλια και τέλος καβουρδισμένα χρησιμοποιούνται σαν υποκατάστατο του καφέ.

Παλικάρι της Φακής…
Παρότι η παροιμία χαρακτηρίζει τον θρασύδειλο, η φακή είναι ένα πολύ δυναμικό και θρεπτικό όσπριο. Είναι πλούσια σε σίδηρο, ασβέστιο, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο και αν συνδυαστούν και με ρύζι (φακόρυζο), παρέχουν φυτικές πρωτεΐνες. Ποικιλίες: Ψιλές, χονδρές, κόκκινες, μαύρες, κίτρινες κ ά.

Κάποιο λάκκο έχει η φάβα…
Παρασκευάζεται από  αποξηραμένους, αποφλοιωμένους  και διασπασμένους σπόρους του αρακά ή του οσπρίου λαθουριού. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και χαμηλή θερμιδική αξία. Περιέχει ακόμα υδατάνθρακες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο και φυτικές ίνες. Γνωστή η φάβα της Σαντορίνης και ποικιλίες η πράσινη και η κίτρινη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου