Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018

Σαν Σήμερα

Βιογραφίες

1853: Γεννήθηκε ο Γεώργιος Σουρής
Θεωρείται ένας από σπουδαιότερους σατυρικούς ποιητές της νεότερης Ελλάδος, χαρακτηριζόμενος μάλιστα ως «σύγχρονος Αριστοφάνης». Από το 1883 και μέχρι το 1918 έβγαζε την σατυρική εφημερίδα «Ρωμιός» όπου ο «Φασουλής» και ο «Περικλέτος», μέσα από τον σατυρικό στίχο του, έδιναν το πολιτικό και κοινωνικό στίγμα της εποχής. Έγραψε ακόμα πολλά ποιήματα, έμμετρες κωμωδίες και ημερολόγια, που μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες. Τέλος έκανε και ποιητική μετάφραση στις «Νεφέλες» του Αριστοφάνη. Έτυχε τιμητικών διακρίσεων, ενώ προτάθηκε 5 φορές για το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

1950: Πέθανε ο Κωνσταντίνος Καραθεοθωρή, Έλληνας μαθηματικός με παγκόσμιο κύρος. Έγραψε πολλές επιστημονικές μελέτες για όλους σχεδόν τους κλάδους των μαθηματικών, αλλά ακόμα της φυσικής και της αρχαιολογίας.

1996: Πέθανε ο Τζιν Κέλι, Αμερικανός σκηνοθέτης, ηθοποιός, χορευτής, χορογράφος και τραγουδιστής. Πρωταγωνίστησε σε ταινίες: «Τραγουδώντας στην βροχή», «Ένας αμερικάνος στο Παρίσι», «Ο πειρατής», «Βίρα τις άγκυρες» κ ά  Επίσης ερμήνευσε τραγούδια: “Singin' in the Rain”, “Good Morning” κ ά

1970: Πέθανε ο Βρετανός μαθηματικός και φιλόσοφος Μπέρνταντ Ράσσελ
Το 1950 τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Έργα του: «Η επιστήμη και ο άνθρωπος», «Το μέλλον της ανθρωπότητας», «Η θεωρία των τύπων» κ ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου