Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018

Σαν Σήμερα

Γεγονότα, Γεννήσεις, Θάνατοι

2014: «Έφυγε» η Αμερικανίδα ηθοποιός  Σίρλευ Τέμπλ
Πρωταγωνίστησε ως παιδί θαύμα σε περισσότερες από 40 ταινίες, «Bright Eyes» «Stand up and Cheer», όπου το 1934 έλαβε τιμητικό Όσκαρ, «Χάιντι», «Μικρή πριγκίπισσα». Η εμφάνιση της με τα ξανθά μαλλάκια ενέπνευσε στη δημιουργία κουκλών, αλλά και διαφημίσεων.

2012: Πέθανε η  Γουίτνεϊ Χιούστον Αμερικανίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός. Τραγούδια: “I have nothing” , “I will always love you”, “Saving All My Love for You", "How Will I Know", "Greatest Love of All",  “My Love is Your Love”  κ ά. Κινηματογραφικές ταινίες «The Bodyguard» και «Waiting to Exhale».

2000: Πέθανε ο Ροζέ Βαντίμ, Γάλλος σκηνοθέτης, παραγωγός και σεναριογράφος Με μούσες του όμορφες γυναίκες, μερικές από τις οποίες υπήρξαν και σύζυγοί του, Μπριζίτ Μπαρντό, Κατρίν Ντενέβ, Τζέιν Φόντα κ α,  δημιούργησε ταινίες που γνώρισαν επιτυχία «Και ο Θεός …έπλασε την γυναίκα», «Με το χαλινάρι στο λαιμό», «Μπαρμπαρέλα», «Η ανάπαυση του πολεμιστή», «Τσάο Μανχάταν» κ ά

1984: Πέθανε ο Σεργκέϊ Αϊζενστάιν, Σοβιετικός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και μοντέρ. Ταινίες του «Θωρηκτό Ποτέμκιν», «Ιβάν ο τρομερός», «Οι δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο», «Ο τρομερός» (1ο και 2ο μέρος)

1868: Πέθανε ο Λεόν Φουκώ. Γάλλος φυσικός και αστρονόμος
Ασχολήθηκε με την ύπαρξη των επαγωγικών ρευμάτων, ανακάλυψε τα ρεύματα Eddy, προσδιόρισε την ταχύτητα του φωτός, εφεύρε το γυροσκόπιο και τέλος με το ομώνυμο εκκρεμές του απέδειξε την περιστροφή της Γης γύρω από τον άξονά της.

1650: Πέθανε ο Ρενέ Ντεκάρτ, γνωστότερος στην Ελλάδα ως Καρτέσιος, φιλόσοφος, φυσικός και μαθηματικός Το έργο του: Στα μαθηματικά απλοποίησε τις αλγεβρικές παραστάσεις και θεμελίωσε την αναλυτική γεωμετρία. Στην φυσική, διατύπωσε τον νόμο της διάθλασης του φωτός που αναφέρεται στο έργο του «Διοπτρική». Στην φιλοσοφία στο έργο του με τον τίτλο «Λόγος περί μεθόδου» εκθέτει τις μεθόδους που πρέπει να ακολουθήσουμε για να ερμηνεύσουμε τον κόσμο και την ζωή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου