Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

Ετοιμάζοντας το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

Καλαμάρια και θράψαλα

Το καλαμάρι, τευθίς η κοινή, η επιστημονική του ονομασία, είναι κεφαλόποδο μαλάκιο  και ανήκει στην οικογένεια των μυοψιδών. Έχει μεγάλο κεφάλι από όπου βγαίνουν 10 πλοκάμια και 2 μακριά πτερύγια πλατιά στις άκρες. Στο δέρμα του έχει χρωμοφόρα κύτταρα που του επιτρέπουν να αλλάζει χρώμα. Το μήκος του κυμαίνεται από 35-60 πόντους. Στις ελληνικές μόνο θάλασσες υπάρχει και μια άλλη ποικιλία καλαμαριών  τα θράψαλα. Η διαφορά τους με τα καλαμάρια είναι στο μέγεθος και στο χρώμα. Τα θράψαλα είναι μεγαλύτερα και το  χρώμα τους είναι  ανοικτό καφέ, ενώ τα καλαμάρια έχουν ολόασπρη γυαλιστερή επιδερμίδα με κοκκινωπή μεμβράνη.
Θρεπτική αξία
Η θρεπτική αξία του καλαμαριού είναι μεγάλη, καθώς αποτελεί  εξαιρετική πηγή πολυακόρεστων λιπαρών, πρωτεϊνών και μάλιστα υψηλής βιολογικής αξίας.  και ποτάσιου, ενώ είναι χαμηλό σε θερμίδες. Θεωρείται τρόφιμο υψηλής περιεκτικότητας σε χοληστερόλη, που όμως αυτή ελάχιστα επηρεάζει τα επίπεδα της χοληστερόλης του αίματος
Καθάρισμα
Αφαιρούμε τα μάτια και το στόμα (ράμφος) που βρίσκεται ανάμεσα στα πλοκάμια, στο κάτω μέρος του κεφαλιού. Τραβάμε το κεφάλι και μαζί βγαίνουν και τα έντερα. Κρατώντας το σώμα του καλαμαριού με το ένα χέρι, με το άλλο αφαιρούμε από το εσωτερικό του το διάφανο κοκαλάκι. Ξεπλένετε  πολύ καλά το εσωτερικό του, καθώς πολλές φορές έχει άμμο.
Μαγείρεμα
Και το μαγείρεμα του όμως έχει ένα μυστικό. Στο τηγάνι, στο σοτάρισμα, στο ζεμάτισμα και στο ψήσιμο στην σχάρα χρειάζεται να μαγειρευτεί μόνο 2  λεπτά, αλλιώς σκληραίνει. Ξαναγίνεται μαλακό αν το αφήσουμε να μαγειρευτεί (σε συνταγές στην κατσαρόλα ιδίως) για 20 λεπτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου