Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017

Κάθε καρυδιάς…καρύδι

Ας γίνουμε σκληρά καρύδια

Η καρύα η βασιλική ευδοκιμεί σε μεγάλο υψόμετρο και έτσι στις περισσότερες ορεινές περιοχές της χώρας μας παράγονται καρύδια. Το σχήμα του καρπού καθώς χωρίζετε σε δυο ημισφαίρια, θυμίζει τον εγκέφαλο του ανθρώπου, δίνοντας το ερέθισμα στην λαϊκή φαντασία να πλάθει δοξασίες και μύθους.
Θρεπτικά συστατικά
Αν και είναι υψηλά σε θερμίδες έχουν μεγάλη θρεπτική αξία καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, πράγμα που σημαίνει ότι μας κρατάνε χορτάτους για πολλή ώρα, μελατονίνη, που βοηθά στην βελτίωση του ύπνου, ακόμα βιταμίνες Β, Ε, φυλικό οξύ.
Τέλος τα καρύδια περιέχουν 65% λιπαρά οξέα. Έτσι, στα μέρη που δεν είχαν ελιές ώστε να παράγουν ελαιόλαδο, ή κατά την διάρκεια της νηστείας που απαγορευόταν το λάδι, άλεθαν καρύδια και παρήγαγαν λάδι το οποίο χρησιμοποιούσαν στην μαγειρική.
Αγορά και συντήρηση
Τα καρύδια λόγω του ότι περιέχουν μεγάλη ποσότητα λαδιού, ταγγίζουν  πολύ εύκολα, οπότε μην αγοράζετε μεγάλες ποσότητες. Αν θέλετε να τα διατηρήσετε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα χωρίς να ταγγίσουν τα άσπαστα καρύδια τα ψήνετε στο φούρνο στους150 βαθμούς για 45-50 λεπτά.  Την καρυδόψιχα φυλάξτε την σε καλά κλεισμένο τενεκεδένιο ή  πλαστικό βαζάκι σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο.
Μαγειρική
Τα καρύδια αποτελούν σημαντικό υλικό σε γλυκές ή αλμυρές συνταγές
Ξεκινώντας από τα χλωρά τρυφερά καρυδάκια για γλυκό του κουταλιού και περνάμε στην χρήση τους σε κέικ, καρυδόπιτες και σαν πασπάλισμα από τα μελομακάρονα, τις δίπλες μέχρι τις κρέμες και το παγωτό. Σε αλμυρές συνταγές ξεκινάμε από το ψωμί, σε σαλάτες, σάλτσες, σκορδαλιά, αλλά ακόμα και τριμμένο στο μούλτι αντικαθιστά το λάδι στο φαγητό, ενώ δίνει ιδιαίτερη γεύση σε κρέας, ψάρι, λαχανικά.  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου