Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017

Σαν Σήμερα

Βιογραφίες

Αγία Φιλοθέη
Η Παρασκευή (Ρεβούλα ή Ρηγούλα) Μπενιζέλου, όπως ήταν το κοσμικό της όνομα, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1522. Μετά τον θάνατο του συζύγου της γίνεται μοναχή με το όνομα Φιλοθέη. Διαθέτει την περιουσία της στην ίδρυση φιλανθρωπικών ιδρυμάτων και μονής. Οι δραστηριότητες αυτές, προκάλεσαν την οργή των Τούρκων, που την συλλαμβάνουν και την βασανίζουν. Υπέκυψε στα τραύματά της το 1589, στις 19 Φεβρουαρίου ημέρα που τιμάται και η μνήμη της. Στο μέρος όπου παρέδωσε το πνεύμα της υψώνεται ο Ιερός Ναός της Αγίας Φιλοθέης, στην Φιλοθέη, στο γνωστό προάστιο των Αθηνών που φέρει και το όνομά της.

Γεώργιος Παπανικολάου
Γεννήθηκε στην Κύμη της Εύβοιας το 1883. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας. Συνέχισε τις σπουδές του στην Γερμανία και στην Αμερική, όπου αργότερα δίδαξε και ως καθηγητής της ανατομίας και της ιστολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κορνέλ. Πραγματοποιώντας έρευνες για τον καρκίνο της μήτρας,  επινόησε μέθοδο διάγνωσης μέσω των κολπικών επιχρισμάτων γνωστή ως Τεστ Παπανικολάου (Test Pap), που πλέον χρησιμοποιείται παγκοσμίως, σώζοντας χιλιάδες γυναίκες. Σημαντικό και το συγγραφικό του έργο αποτελούμενο από πολλά άρθρα αλλά και συγγράμματα. Το 1957 εξελέγη επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, το 1961 προτάθηκε για το βραβείο Νόμπελ, ενώ έτυχε και άλλων τιμητικών διακρίσεων. Πέθανε στις 19 Φεβρουαρίου του 1962.

Ουμπέρτο Έκο
Σαν Σήμερα το 2016 «έφυγε» σε ηλικία 84 ετών ο Ιταλός συγγραφέας και φιλόσοφος Έργα του: Το όνομα του ρόδου», «Το εκκρεμές του Φουκώ», «Με το βήμα του κάβουρα», «Φύλλο μηδέν», «Οι μορφές του περιεχομένου», «Μπαουντολίνο», «Το νησί της προηγούμενης ημέρας», «Ο υπεράνθρωπος της μάζας», «Πραγματεία γενικής σημειωτικής», «Η απούσα δομή» κ ά
Αποφθέγματα
- Η τέχνη του διαβάσματος έγκειται στο να ξέρεις ποιες σελίδες να πηδήξεις.
- Ο πολιτισμός δεν ακυρώνει τη βαρβαρότητα, αλλά, πολλές φορές, την επικυρώνει.
-  Όσο πιο πολιτισμένος είναι ένας λαός, τόσο πιο βάρβαρος και καταστροφικός μπορεί να γίνει.
- Τίποτε δεν δίνει σ’ έναν φοβισμένο άνθρωπο περισσότερο κουράγιο από το φόβο ενός άλλου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου