Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Σαρακοστιανά

Τι πρέπει να προσέξουμε
στην αγορά των νηστίσιμων για
το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας
αλλά και εν γένει της Σαρακοστής



Κεφαλόποδα (χταπόδια, καλαμάρια, θράψαλα, σουπιές)
Να αποφεύγεται η κατανάλωσή τους, όταν έχουν κοκκινίσει. Το ωμό χταπόδι όταν είναι φρέσκο είναι ελαστικό, ανθεκτικό και σκληρό, σαν το δάκτυλό μας και δεν κόβεται εύκολα. Όσο πιο μαλακό, τόσο πιο μπαγιάτικο είναι. Το κριτήριο φρεσκάδας για τις σουπιές και το καλαμάρι, είναι το μελάνι τους, όσο πιο πολύ τόσο καλύτερα. Το καλαμάρι επιπλέον, πρέπει να έχει άσπρο, γαλακτερό χρώμα. Να μυρίζουν θάλασσα κι όχι βαριές μυρωδιές ή αμμωνία

Μαλακόστρακα (γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια)
Αν είναι ζωντανά, να έχουν αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, τα πόδια και τις κεραίες τους. Τα πόδια τους πρέπει να είναι σκληρά και στέρεα κολλημένα στο σώμα τους. Το κεφάλι και ο θώρακας να έχουν ανοικτό χρώμα, χωρίς κηλίδες και όχι γκρίζο, μαυρισμένο ή μελανό. Σωστό είναι να καταναλώνονται άμεσα και να μην μένουν στο ψυγείο πάνω από 1-2 ημέρες.  

Οστρακοειδή (μύδια, στρείδια, κυδώνια, γυαλιστερές, χτένια)
Τα οστρακοειδή, εφόσον πωλούνται με το κέλυφος, να είναι ζωντανά. Αυτό το καταλαβαίνουμε, όταν το κέλυφός τους είναι ερμητικά κλειστό και ανοίγει πολύ δύσκολα. Κατά το άνοιγμά τους, η σάρκα τους είναι γερά προσκολλημένη στο κέλυφος και υγρή. Επίσης να κινούνται αν τα τσιμπήσουμε με το πιρούνι ή ρίξουμε μερικές σταγόνες λεμονιού. Στα αποφλοιωμένα μύδια που διατηρούνται στον πάγο, πρέπει η σάρκα τους να είναι γυαλιστερή, συνεκτική και να έχει μυρωδιά θάλασσας. 

Συμβουλές για τις κονσέρβες
Είναι απαραίτητο να ελέγχουμε την ημερομηνία λήξης. Είτε διατηρούνται στο ψυγείο, είτε όχι, δεν πρέπει να είναι διογκωμένες ή να έχουν σκουριασμένη ή χτυπημένη συσκευασία. Προσέχουμε εξωτερικά να μην υπάρχει διαρροή υγρού και εσωτερικά μετά το άνοιγμα να μην είναι στεγνές. Το περιεχόμενο μετά το άνοιγμά τους, πρέπει να έχει κανονικό χρώμα και μυρωδιά. Επίσης μετά το άνοιγμά τους, εξετάζουμε τα εσωτερικά τοιχώματα της συσκευασίας για αλλοιώσεις ή σκουριές

Σαρακοστιανά εδέσματα
Ταραμάς: Οι βασικές αλλοιώσεις του είναι η ξήρανση, η μούχλα και το τάγκισμα. Πρέπει να έχει ομοιόμορφο χρώμα που κυμαίνεται από λευκό έως μπεζ ή καστανό ανοιχτό, σύσταση μαλακή και όχι πικρή ή όξινη γεύση

Χαλβάς: Προτιμήστε να αγοράσετε συσκευασμένο το γλυκό της σαρακοστής. Αποφύγετε το χύμα όταν είναι εκτεθειμένος σε σκόνη, αέρα, ή όταν είναι σε ανοιχτά  και αμφίβολης καθαριότητας δοχεία.   

Τουρσιά: Όταν αγοραστούν χύμα είναι καλό πριν καταναλωθούν να πλένονται καλά. Ακόμα λόγω της περιεκτικότητας τους σε αλάτι πρέπει να καταναλώνονται με φειδώ από υπερτασικά άτομα, αλλά και άτομα με ευαισθησία στο στομάχι

Ελιές: Προτιμήστε συσκευασμένες  από τις χύμα. Πριν τις καταναλώσετε βάλτε τις σε τρυπητό και ξεπλύνετε καλά με νερό τόσο για απομακρύνεται τυχόν βρωμιές, αλλά  να μειωθεί η περιεκτικότητα τους  σε αλάτι, καθώς συνήθως διατηρούνται σε άλμη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου