Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Λαγάνα

Το ψωμί της Καθαράς Δευτέρας


Η Λαγάνα είναι το πεπλατισμένο ψωμί, χωρίς προζύμι, που φτιάχνεται ειδικά για την Καθαρά Δευτέρα, σηματοδοτώντας της έναρξη της νηστείας της Σαρακοστής. Η ονομασία της προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό λάγανον, μια πλακωτή ζύμη, με νερό και αλεύρι.
Υλικά
500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 κ γ ξερή μαγιά, ½ κ γ κοφτό αλάτι, 200 γρ περίπου νερό χλιαρό, 3 κ σ ελαιόλαδο, σουσάμι, λαδόκολλα.
Εκτέλεση
Κοσκινίζετε το αλεύρι σε μια  λεκάνη. Κάνοντας μια λακκούβα στην μέση  του αλευριού ρίχνετε την μαγιά. Ανακατεύετε πολύ καλά με ξύλινη κουτάλα ή με το χέρι. Προσθέτετε το αλάτι και το λάδι και συνεχίζοντας το ανακάτεμα ρίχνετε ζεστό νερό,  και πλάθετε σε μια  ζύμη μαλακή και λεία. Την κάνετε μια μπάλα πασπαλίζετε με αλεύρι πάνω κάτω και την  αφήνετε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 25-30 λεπτά. Την χωρίζετε σε 2 μέρη. Ανοίγετε την ζύμη με το πλάστη σε σχήμα οβάλ και σε πάχος 1 εκατοστού.  Τις βάζετε σε ταψάκι  που έχετε απλώσει λαδόκολλα. Αλείφετε με νερό και πασπαλίζετε με το σουσάμι και στις δυο πλευρές. Αφήνετε άλλα 20 λεπτά να φουσκώσουν και τις ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσουν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου