Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

Το καλάθι του Φεβρουαρίου


Το παντζάρι ή τεύτλο ή κοκκινογούλι είναι ένα γνωστό λαχανικό της ελληνικής κουζίνας από τα αρχαία ακόμη χρόνια. Το συναντάμε όμως και στις κουζίνες χωρών της βορείου Ευρώπης είτε σαν πουρέ ή σάλτσα αλλά και βρασμένο με άλλα λαχανικά και κρέας σαν σούπα, όπως το ρωσικό μπορστ. Μεγάλη η θρεπτική του αξία, γιατί είναι πλούσιο σε σίδηρο, φώσφορο, ιώδιο, χαλκό, βιταμίνες Α και Β.Άλλες ποικιλίες του, το ζαχαρότευτλο, που χρησιμοποιείται στην παραγωγή της ζάχαρης, το κίτρινο για ζωοτροφές και το σέσκουλο

Από φρούτα έχουμε ακτινίδια, πορτοκάλια, σαγκουίνια, λεμόνια, τα τελευταία μανταρίνια, γκρέϊπ-φρουτ, νεράντζια, αχλάδια, μήλα, μπανάνες, ακτινίδια

Τα λαχανικά της εποχής είναι καρώτα, λάχανα, μπρόκολα, κουνουπίδια, πράσα, όψιμες κολοκύθες, σπανάκι, μαρούλι, ρόκα, κρεμμυδάκια φρέσκα, ρέβες, σέλινο, χόρτα ήμερα, άγρια και μυρωδικά

Ακόμα καλαμάρια, γαρίδες, καραβίδες, μύδια, συναγρίδες, κουτσομούρες, ροφοί, λυθρίνια, όλα τα βραστόψαρα και θαλασσινά εκτός από χτένια. Τώρα ξεκινούν τα φρέσκα τυριά (κατίκι, ανθότυρο) και το κατσικίσιο γάλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου