Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης


Ο «γέρος του Μοριά» γεννήθηκε το 1770 στο χωριό Ραμοβούνι της Μεσσηνίας, όπου είχε καταφύγει η οικογένειά του για να γλυτώσει την μανία των Τούρκων. Ο πατέρας του θα σκοτωθεί 10 χρόνια αργότερα στην μάχη της Μηλιάς στην Μάνη και ο Κολοκοτρώνης, πήγε στα αδέλφια της μητέρας του, στην Αλωνίσταινα.

Στα 15 του ορίστηκε από τους ντόπιους αρματολός. Λίγα χρόνια αργότερα θα παντρευτεί την Αικατερίνη την κόρη του προεστού Καρούσου και θα φτιάξει την οικογένεια του.

Το 1805 με τον μεγάλο κατατρεγμό, έφυγε στην Ζάκυνθο, όπου κατατάχθηκε στα ρωσικά τάγματα της Επτανήσου. Εκεί θα γνωρίσει και τον Ιωάννη Καποδίστρια. Το 1818 θα μυηθεί στην φιλική Εταιρεία και το 1821 θα ξαναγυρίσει στην Πελοπόννησο.

Η νίκη των Ελλήνων στο Βαλτέτσι και η άλωση της Τριπολιτσάς, οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στον Κολοκοτρώνη, που τον επέβαλλαν σαν αρχηγό του στρατού της Πελοποννήσου. Η κυβέρνηση τον διόρισε αρχιστράτηγο όταν στα Δερβενάκια κατάστρεψε τον στρατό του Δράμαλη.

Μα και η ίδια η κυβέρνηση τον φυλακίζει το 1824 στην Ύδρα σαν αντάρτη, κάτω όμως από την λαϊκή αξίωση, αναγκάζεται ύστερα από 4 μήνες να ελευθερώσει και να τον κάνει πάλι αρχηγό των επιχειρήσεων κατά του Ιμπραήμ. Κατόρθωσε τότε με ελάχιστα μέσα να κρατήσει στην ζωή την επανάσταση, μέχρι την ναυμαχία του Ναβαρίνου.

Με τον ερχομό του Όθωνα στην Ελλάδα, η αντιβασιλεία καταδικάζει τον Κολοκοτρώνη και τον Πλαπούτα σε θάνατο, ως αντιβασιλικούς. Ο ίδιος ο Όθωνας όμως όταν ενηλικιώθηκε θα του χαρίσει την ποινή, θα τον απελευθερώσει, θα τον κάνει σύμβουλο της Επικράτειας και θα του αποδώσει τον βαθμό του στρατηγού. Πέθανε στις 4 Φεβρουαρίου του 1843.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου