Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Η κυρά-Σαρακοστή και τα καλά της


Η Σαρακοστή κουβαλάει ήθη και έθιμα που έχουν την ρίζα τους στην ελληνορθόθοξη παράδοση, ρυθμίζοντας έτσι σοφά, γενιές τώρα, τις διατροφικές μας συνήθειες, με την νηστεία. Εδώ κάνουμε ένα λάθος, νομίζοντας ότι η νηστεία είναι δίαιτα αδυνατίσματος, καθώς απέχουμε από ορισμένες τροφές. Όμως η νηστεία σκοπό έχει την σωματική και πνευματική δοκιμασία του ατόμου, λειτουργώντας ως ένα μέσο «κάθαρσης» του σώματος και της ψυχής.

Είναι όμως επαρκής, σε θρεπτικά συστατικά, η νηστεία, με τις απαιτήσεις της καθημερινότητας ενός σημερινού ανθρώπου και πόσο μπορεί να ανταποκριθεί στον σύγχρονο τρόπο ζωή;

Η Σαρακοστή συνιστά αποχή από όλα τα ζωικά προϊόντα, όπως το κρέας, τα πουλερικά, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά. Σαν αποτέλεσμα της αποφυγής αυτών των τροφών είναι η αυξημένη κατανάλωση φρούτων , λαχανικών, δημητριακών, οσπρίων, ξηρών καρπών και θαλασσινών. Προσθέτοντας και το ψάρι την ημέρα του Ευαγγελισμού και την Κυριακή των Βαίων, αυτές οι διαιτητικές συνήθειες, προσομοιάζουν τουλάχιστον, εν μέρει με τις αρχές της μεσογειακής διατροφής, που αποτελεί σήμερα, σημείο αναφοράς για μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή.

Η αυξημένη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, δημητριακών κλπ που παρατηρείται κατά την διάρκεια της νηστείας, έχει ως αποτέλεσμα την σημαντική αύξηση κατανάλωσης φυτικών ινών, προσεγγίζοντας σημαντικά τον ημερήσιο στόχο που θέτουν οι διαιτολόγοι, των 30 gr.Το όφελος είναι ακόμα μεγαλύτερο, αν καταναλώνουμε καθημερινά δημητριακά που περιέχουν το πίτουρό τους, όπως ψωμί ολικής άλεσης, αναποφλοίωτο ρύζι κλπ.

Και τέλος τα θαλασσινά, που συνηθίζονται στην νηστεία, εμπεριέχουν ω-3 λιπαρά οξέα, που έχουν έντονη αγγειοπροστατευτική δράση. Όσο για την πλούσια χοληστερίνη τους, που είχαν κατηγορηθεί παλαιότερα ότι εμπεριέχουν, σε νεότερες μελέτες αποδείχθηκε, ότι δεν επηρεάζει αρνητικά σε σημαντικό βαθμό τα λιπίδια του αίματος, εφ’ όσον καταναλώνονται με μέτρο. Εκείνο που πρέπει να μας προβληματίζει, είναι η υγιεινή των θαλασσινών, ο τόπος αλίευσή τους, καθώς και η σωστή συντήρησής τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου