Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Νίκος Καββαδίας, ποιητής και ναυτικός


Γεννήθηκε στις 11 Ιανουαρίου του 1910 σε μια μικρή πόλη του Χαρμπίν στην Ματζουρία, από γονείς Κεφαλλονίτες. Ο πατέρας του Χαρίλαος ήταν έμπορος και προμηθευτής του τσαρικού στρατού.

To 1914 η οικογένεια που στο μεταξύ έχει αποκτήσει άλλα δυο παιδιά, εγκαθίσταται αρχικά στο Αργοστόλι και μετά την οικονομική καταστροφή του πατέρα του στον Πειραιά, όπου ο Νίκος Καββαδίας τελειώνει το Γυμνάσιο, έχοντας σαν συμμαθητή τον Γιάννη Τσαρούχη και φίλο το συγγραφέα Παύλο Νιρβάνα.

Εκείνη την εποχή αρχίζει και δημοσιεύει και τα πρώτα του ποιήματα στο περιοδικό της Μεγάλης Ελληνικής Εγκυκλοπαίδειας, με το ψευδώνυμο Πέτρος Βαλχάλας. Ο θάνατος του πατέρα του και οι οικονομικές δυσκολίες τον αναγκάζουν να ταξιδέψει.

Η ζωή του από κει και πέρα με μικρό διάλειμμα όταν θα υπηρετήσει την θητεία του, είναι ένα μεγάλο ταξίδι. Παίρνοντας το δίπλωμα του ασυρματιστή, γυρίζει όλο τον κόσμο.

Το λογοτεχνικό του έργο είναι εμπνευσμένο από αυτά τα ταξίδια, τα λιμάνια, τις εξωτικές χώρες και την ζωή των ναυτικών. Έγραψε ποιήματα, αλλά και πεζά, «Μαραμπού», «Πούσι», «Τραβέρσο», «Το ημερολόγιο ενός τιμονιέρη», «Βάρδια».
Πέθανε στις 10 Φεβρουαρίου του 1975.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου