Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

Σαρακοστιανά


Τι πρέπει να προσέξουμε στην αγορά σαρακοστιανών για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

Γαρίδες, αστακοί και καβούρια:
1) Αν είναι ζωντανά, να έχουν αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, τα πόδια και τις κεραίες τους.
2) Τα πόδια τους πρέπει να είναι σκληρά και στέρεα κολλημένα στο σώμα τους.
3) Το κεφάλι και ο θώρακας να έχουν ανοικτό χρώμα, χωρίς κηλίδες και όχι γκρίζο, μαυρισμένο ή μελανό.
4) Οι φρέσκες γαρίδες να γλιστρούν εύκολα στα χέρια μας. Οι αλλοιωμένες δίνουν την αίσθηση ζέστης, όταν βάλουμε το χέρι μας στο κιβώτιο που τις περιέχει.

Χταπόδια, καλαμάρια και σουπιές:
1) Καλό είναι να αποφεύγεται η κατανάλωσή τους, όταν έχουν κοκκινίσει.
2) Το ωμό χταπόδι όταν είναι φρέσκο είναι ελαστικό, ανθεκτικό και σκληρό, σαν το δάκτυλό μας και δεν κόβεται εύκολα. Όσο πιο μαλακό, τόσο πιο μπαγιάτικο είναι.
3) Το κριτήριο φρεσκάδας για τις σουπιές και το καλαμάρι, είναι το μελάνι τους, όσο πιο πολύ τόσο καλύτερα.
4) Το καλαμάρι επιπλέον, πρέπει να έχει άσπρο, γαλακτερό χρώμα.
5) Να μυρίζουν θάλασσα κι όχι βαριές μυρωδιές ή αμμωνία

Οστρακοειδή:
1) Τα οστρακοειδή, εφ’ όσον πωλούνται με το κέλυφος, να είναι ζωντανά. Αυτό το καταλαβαίνουμε, όταν το κέλυφός τους είναι ερμητικά κλειστό και ανοίγει πολύ δύσκολα. Με το άνοιγμά τους χάνεται το θαλασσινό υγρό που περιέχουν οπότε και ψοφούν.
2) Η φρεσκάδα των θαλασσινών διαπιστώνεται, αν κατά το άνοιγμά τους, η σάρκα τους είναι γερά προσκολλημένη στο κέλυφος και υγρή. Επίσης να κινούνται αν τα τσιμπήσουμε με το πιρούνι ή ρίξουμε μερικές σταγόνες λεμονιού.
3) Στα αποφλοιωμένα μύδια που διατηρούνται στον πάγο, πρέπει η σάρκα τους να είναι γυαλιστερή, συνεκτική και να έχει μυρωδιά θάλασσας.

Ταραμάς
Οι βασικές αλλοιώσεις του ταραμά είναι η ξήρανση, η μούχλα και το τάγκισμα.Να έχει ομοιόμορφο χρώμα που κυμαίνεται από λευκό έως μπεζ ή καστανό ανοιχτό.

Τι να προσέξουμε στις κονσέρβες.
1) Είναι απαραίτητο να διαβάζουμε την ημερομηνία λήξης.
2) Πρέπει να αναγράφουν την επωνυμία του παρασκευαστή και τον κωδικό αριθμό ΕΟΚ της επιχείρησης.
3) Είτε διατηρούνται στο ψυγείο, είτε όχι, δεν πρέπει να είναι διογκωμένες ή να έχουν σκουριασμένη ή κτυπημένη συσκευασία.
4) Το περιεχόμενο μετά το άνοιγμά τους, πρέπει να έχει κανονικό χρώμα και μυρωδιά.
5) Επίσης μετά το άνοιγμά τους, εξετάζουμε τα εσωτερικά τοιχώματα της συσκευασίας για αλλοιώσεις ή σκουριές.

Τα κατεψυγμένα πρέπει να είναι συντηρημένα στους -18 βαθμούς, να μην έχουν κομμάτια πάγου ανάμεσά τους και να φέρουν στην συσκευασία τους εκτός από την ημερομηνία λήξης τους, την ειδική σφραγίδα με τα διακριτικά που προβλέπονται από τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου