Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

«Αντίο» στον μεγάλο στοχαστή Κώστα Αξελό


Την τελευταία του πνοή άφησε, ο μεγάλος Έλληνας φιλόσοφος Κώστας Αξελός, τα ξημερώματα της Πέμπτης 4 Φεβρουαρίου στο Παρίσι, όπου διέμενε.

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 26 Ιουνίου του 1824. Ζώντας σε μεγάλη αστική οικογένεια διδάχθηκε γαλλικά και γερμανικά, ενώ από την εφηβεία του εντρύφησε στα κείμενα μεγάλων κλασσικών συγγραφέων και ποιητών, ελλήνων και ξένων. Με την συστράτευση του στην Κομμουνιστική Νεολαία την περίοδο των Δεκεμβριανών, φυλακίζεται και καταδικάζεται ερήμην σε θάνατο. Μετά την διαγραφή του από το ΚΚΕ, με την βοήθεια φίλων του φυγαδεύεται στο Παρίσι.

Σπουδάζει φιλοσοφία στην Σορβόννη, όπου αργότερα το διάστημα 1962-73 διδάσκει κι ο ίδιος. Ταυτόχρονα δημοσιογραφεί στο πρωτοποριακό περιοδικό Arguments (Επιχειρήματα). Ιδρύει και διευθύνει την σειρά εκδόσεων Editions de Minuit, όπου εκδίδονται και τα περισσότερα από τα 24 βιβλία του και οι μελέτες που συνέγραψε.

Οι τριλογίες Le deployment de l’ errance, Η εκδίπλωση του παιχνιδιού (Το παιχνίδι του κόσμου-Για μια προβληματική ηθική-Συμβολή στην λογική), Η εκδίπλωση μιας έρευνας (Επιχειρήματα μιας έρευνας-Ορίζοντες του κόσμου-Προβλήματα του διακυβεύοντος), Ανοιχτή συστηματική, Γράμματα σ’ ένα νέο στοχαστή, Αυτό που επέρχεται, Το άνοιγμα στο επερχόμενο και το αίνιγμα της Τέχνης κ ά. Τα βιβλία του μεταφράστηκαν σε δεκαέξι γλώσσες.

Αναγορεύθηκε διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου (1992), του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (2000) και του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (2009).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου