Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

1980: Πέθανε ο Νίκος Ξυλούρης, λυράρης και τραγουδιστής


Γεννήθηκε στις 7 Ιουλίου 1936 στα Ανώγεια της Κρήτης. Από πολύ μικρός θα δείξει την κλίση του στο τραγούδι και την λύρα, που θα του αγοράσει ο πατέρας του στα δώδεκά του χρόνια. Πολύ γρήγορα θα εξελιχθεί σ’ έναν από τους πλέον περιζήτητους τραγουδιστές και λυράρηδες της Κρήτης. Στα τέλη του ’58 ηχογραφεί τον πρώτο του δίσκο, «Κρητικοπούλα», την επιτυχία όμως θα γνωρίσει με την «Ανυφαντού».
Το Απρίλιο του ’69 έρχεται για εμφανίσεις στην Αθήνα και από τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς θα εγκατασταθεί μόνιμα. Θα κάνει γνωστά τα παραδοσιακά τραγούδια της Κρήτης σ’ όλη την Ελλάδα. Συνεργάζεται με τους συνθέτες, Γιάννη Μαρκόπουλο, Σταύρο Ξαρχάκο, Χριστόδουλο Χάλαρη, Χρήστο Λεοντή, Λίνο Κόκοτο, Ηλία Ανδριόπουλο κ ά. Το καλοκαίρι του ’73 συμμετέχει στο «Μεγάλο μας Τσίρκο» την παράσταση που ανεβάζουν η Τζένη Καρέζη και ο Κώστας Καζάκος.
Η φωνή και τα τραγούδια του, γίνονται σημαία αντίστασης στα δύσκολα χρόνια της δικτατορίας. Τραγούδια του: «Αγρίμια κι αγριμάκια», «Αυτόν τον κόσμο», «Ήτανε μια φορά», «Κρήτη μου όμορφο νησί», «Φιλεντέμ», «Χίλια μύρια κύματα», «Φίλοι κι αδέλφια», «Παλικάρι στα Σφακιά», «Και να αδελφέ», «Αργαλειός», «Πραματευτής»Πάνω στο ζενίθ της καριέρας του προσβάλετε από καρκίνο και μετά από ένα χρόνο χάνει την μάχη για την ζωή, μόλις στα 44 του

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου