Πλούσιο το καλάθι του Γενάρη,
τόσο από φρούτα και λαχανικά,
όσο και από τυριά και ψάρια
Οπωροκηπευτικά
Αυτήν την εποχή βρίσκουμε φρέσκα φυλλώδη λαχανικά (ρόκα,
λόλα, μαρούλια, σαλάτες), άγρια χόρτα ( καυκαλίθρες, μυρώνια, ραδίκια, αντίδια),
ρέβες, φινόκιο, λάχανα (άσπρο, κόκκινο), λαχανάκια Βρυξελλών, μπρόκολο,
κουνουπίδι, μανιτάρια, παντζάρια, σπανάκι, ραπανάκια, πράσα, μυρωδικά
(μαϊντανό, σέλινο, άνιθο), φρέσκα κρεμμυδάκια, βολβούς και τέλος κίτρινες
κολοκύθες.
Φρούτα
Τα φρούτα της εποχής είναι τ’ αχλάδια, γκρέιπφρουτ, λεμόνια,
μήλα, μπανάνες, μανταρίνια, πορτοκάλια, ρόδια, αβοκάντο, ανανάς και τέλος τα ακτινίδια,
με την γλυκόξινη και λίγο στυφή γεύση τους, που μας προσφέρουν άφθονη βιταμίνη C και
είναι ευεργετικά στην λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Στην αγορά τους
προτιμήστε σκληρά και άγουρα που διατηρούνται και εκτός ψυγείου.
Γαλακτοκομικά και
τυριά
Τα περισσότερα ώριμα τυριά είναι έτοιμα καθώς η τυροκομική περίοδος έχει
αρχίσει τον Νοέμβριο, ενώ αρχίζουν να
κυκλοφορούν και τα πρώτα φρέσκα τυριά, ανθότυρο, κοπανιστή, μυζήθρα,
ξινομυζήθρα, μελίπαστο, τυροβολιά. Ακόμα κατσικίσια τυριά, γιαούρτια, αλλά και
τα καπνιστά όπως το μετσοβόνε, τυρί ΠΟΠ, που φτιάχνεται μόνο στο Μέτσοβο, εξ ου
και το όνομά του. Παρασκευάζεται από αγελαδινό ή μίγμα αγελαδινού ή πρόβειου
και κατσικίσιου με αναλογία μέχρι 20%.
Ψάρια και Θαλασσινά
Από ψάρια και θαλασσινά, έχουμε αστακούς, συναγρίδες,
σφυρίδες, όλα τα βραστόψαρα, σκορπίνες, ροφούς, πετρόψαρα, παλαμίδες,
σκορπίνες, γλώσσες, λυθρίνια, μπακαλιάρους, τσιπούρες, φαγκριά, μπαρμπούνια και
κουτσομούρες, χταπόδια, καλαμάρια, θράψαλα, μύδια, γαρίδες, καραβίδες. Ακόμα
γυαλιστερές, κυδώνια, χτένια, καλόγνωμες και βόνγκολες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου