Από την άμαξα της Σταχτοπούτας
μέχρι και τα διακοσμητικά του Halloween,
αλλά και από τον πασατέμπο μέχρι την κολοκυθόπιτα
Η κολοκυθιά είναι
γένος της οικογένειας των Κολοκυνθοειδών (Cucurbita) και
αριθμεί περίπου δέκα είδη, με κάθε είδος να έχει τις δικές του
ποικιλίες. Στην Ελλάδα έχουμε την κοινή κολοκυθιά που κάνει τα κολοκυθάκια, την γλυκοκολοκύθα και την
λαγηνοφόρο (φλασκιά). Η
γλυκοκολοκύθα έχει ογκώδη καρπό που μπορεί να φτάσει και τα 50 κιλά, με
κιτρινωπή και γλυκιά σάρκα και σπόρους που όταν αλατιστούν και καβουρντιστούν
γίνονται ο γνωστός πασατέμπος. Μεγάλη η θρεπτική αξία της και χαμηλή σε θερμίδες, αποτελεί ένα από τα
πλέον αντιοξειδωτικά τρόφιμα της εποχής. Το πορτοκαλί της χρώμα οφείλεται στο
υψηλό ποσοστό των καροτενοειδών και φυτικών ινών που περιέχει. Είναι
πλούσια πηγή πρωτεΐνης, βιταμινών Α, Β, C, D, ενώ
ακόμα περιέχει σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο και ψευδάργυρο. Αν και το
καθάρισμα της έχει κάποια δυσκολία στην μαγειρική μας ανταμείβει με συνταγές για
πίτες, σούπες κεφτεδάκια, πουρέ, ριζότο, αλλά και γλυκό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου